Български емигрант дарил приживе около 1,5 милиона лв. на родния си край

Починалият преди няколко дни емигрант в Германия Кирил Маринов /94 г./ е дарил приживе около 1,5 милиона лева на община Монтана. Това съобщи кметът Златко Живков. 

С тези средства са закупени автобуси и микробуси за детски комплекси, за домове за възрастни хора, за театъра в Монтана, за футболния отбор, изградени са детски и спортни площадки, обновени са храм, детска градина и кметство в родното му село Винище в община Монтана, издигната е часовникова кула във Винище, много деца са отишли на летни и спортни лагери и екскурзии в различни селища на България, плащани са такси за детска градина и т.н.

Последното дарение на Кирил Маринов бе направено през миналата година, когато той преведе на община Монтана 160 000 евро за ремонт на улица "Извора" в областния град, припомни Живков.

"Той беше един изключителен родолюбец, един човек, съизмерим с великите личности от Възраждането. Историята и времето ще му отреди заслужено място сред най-големите дарители на България", зави кметът.

Кирил Маринов е роден в село Винище през март 1927 година, а през 1948 година емигрира в Германия. В началото работи всякаква работа, а по-късно започва собствен бизнес в град Франкфурт. През последните 30 години посещава няколко пъти България, прави дарения и с голяма любов говори за своята родина, за детството си и младежките години в родното село Винище. На паметника на загиналите в селото поставя плоча с имената на забравените герои на Винище.

На честване на годишнината от откриването на дневния дом за деца и възрастни с увреждания преди две години Кирил Маринов се обръща от Франкфурт към работещите и настанените в дома с думите: "Останал съм българин и ще остана завинаги. Като говоря с вас текат ми сълзи от обич към България. Аз съм готов да дам повече за тези деца, за България и за Винище".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини