Проучват реакцията на имунитета при повторно заразяване с COVID-19

Ново клинично изпитание с хора ще проучи реакцията на имунната система при повторно заразяване с коронавриус, пише "Гардиън".

Изпитанието с хора включва заразяване на участниците, което ще бъде направено по контролиран начин. Проучването ще помогне и в борбата със заболявания като малария, туберкулоза и гонорея.

Първото изпитание с хора за COVID-19 започна тази година. Проучването е ръководено от изследователи от Лондонския имперски колеж. Първоначално е проучвано заразяване на хора с най-малкото количество от вируса, необходимо да причини инфекция. Участниците не са прекарали вируса преди това.

Сега изследователи от Оксфордския университет обявиха, че са получили етично одобрение за провеждане на ново изпитание с хора, които са преболедували коронавируса. Набирането на доброволци се очаква да започне през следващите няколко седмици.

Целта на проучването е да се установи имунният отговор, който предотвратява повторна инфекция. Екипът ще измери нивата на различните компоненти на имунния отговор на участниците, включително Т-клетките и антителата, а след това ще проследи дали участниците се заразяват повторно, когато се изложат на вируса.

Участниците трябва да са здрави, с нисък риск при COVID-19, на възраст между 18 и 30 г. Заразяването с коронавируса трябва да е станало 3 месеца преди да се включват в изследването. Всички трябва да са имали положителен PCR тест за коронавирус. Също така трябва да имат изградени антитела.

В първата фаза от изпитанието ще бъдат включени 24 участници, които ще бъдат разделени в групи с 3-8 души, които ще получат през носа първия щам на коронавируса. Идеята е да се започне с много ниска доза и ако се наложи, да се увеличи.

Целта е 50% от участниците да бъдат заразени, но до много лека форма на заболяването.

Втората фаза, която се очаква да започне през лятото, ще включва нова група от участници и ще проучи имунния отговор преди и след излагане на вируса, а също така нивото на вируса и какви симптоми имат повторно заразените.

Ако повторната инфекция бъде потвърдена или се появят симптоми в една от двете фази, участници ще получат лечение с моноклонални антитела. Участниците ще получат около 5000 британски лири за цялото изследване, като всеки доброволец ще трябва да се самоизолира за най-малко 17 дни по време на проучването.

Екипът смята, че проучването не само може да разкрие какво ниво на различни аспекти на имунния отговор е необходимо за предотвратяване на повторна инфекция, а също така ще хвърли светлина върху продължителността на защитата и ще помогне за разработване на лечения и ваксини.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини