ОТКРИХА ПАМЕТНИКА НА „ РОДОПСКИЯ СЛАВЕЙ“ РАДКА КУШЛЕВА

Кметът Николай Мелемов и народният певец Хамид Имамски откриха днес бюст паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева. Скулптурната композиция се намира пред РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян.
От 101 Каба гайди дадоха началото на официалната церемония. Те изпълниха химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ , който е пяла Радка Кушлева. На събитието присъстваха нейните дъщери Соня и Диди, общественици, сродници на талантливата певица, общински съветници, граждани и др.
Свещеник Запрян Шиков отслужи заупокойна молитва в памет на Радка Кушлева.
„В този ден се прекланяме пред живота и делото на именитата ни певица, прославила красота на българския фолклор у нас и по света. Идеята за паметник в нейна чест, поставен в централната част на града ни, вече е реализирана.Нека родният фолклор ни събира и сплотява, да оставя за бъдните поколения здрави, родопски корени. Позволете ми да благодаря на инициатора и на всички участници в Инициативния комитет за поставяне на този паметник. Благодаря на автора на скулптурната композиция Павел Василев, на инвестиционния проект, дело на архитект Лъчезар Митовски от „ДЕКРА“ ЕООД-гр. Пловдив, на експертите от Община Смолян и Общински съвет - Смолян.
Чест и почитания и към тези, които участваха в подготовката и организиране на всички дейности по реализиране на проекта и на всички, работили за набиране на средства за изработка и поставяне на паметника“, каза в словото си при откриването кметът Мелемов.
Той припомни, че Радка Кушлева не е само солист-изпълнител. Тя е основател и първа солистка на самодейния ансамбъл „Кирил и Методий“ в Смолян, който се сформира под диригентството на Атанас Капитанов. Участва с хор „Кирил Маджаров“ в първия републикански фестивал и получава първата награда. От Световен младежки фестивал в Будапеща получава първа награда – златен медал и лауреатско звание. Радка Кушлева е една от основателките и първа солистка на Ансамбъла при Окръжния народен съвет – Пловдив, под диригентството на Асен Диамандиев.
Само за една година прави запис на 70 родопски народни песни в радио София. Пее във вокална група „Росна китка“, Квартет и секстет „Сестри Кушлеви“ и оставя след себе си богато музикално наследство.
„ Благодаря ви родопчани за това бижу. Като нейна дъщеря и колежка благодаря на Инициативния комитет, на Общината и областната администрация, на всички родолюбиви българи за това че този паметник е факт“, сподели дъщерята на „родопския славей“ Соня.
„Кака Радка е България. В ден като днешния много политици говорят за обединение, но лесно е да говориш, а кака Радка го е направила и само, който пее родопска песен го разбира“, каза при откриването Хамид Имамски. Той подчерта, че родопчани не се хвалят и не очакват аплодисменти, когато правят нещо. 160 души са дали своя дан, за да стане факт скулптурната композиция и никой от тях не е поискал да се спомене името му и да бъде афиширан.
Слово за днешното събитие от името на областния управител Недялко Славов поднесе Румяна Караманолова.
След края на официалната церемония бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Радка Кушлева.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
07 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
07 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
07 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
07 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
07 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
07 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
07 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
07 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
07 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
07 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
07 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
07 май 2021
Последни новини