В с.Аламовци,Златоградско гонели чумата с курбан от петли, сега в условия на пандемия се сещат за обичая

  Село Аламовци,Златоградско е известно със своите запазени и живи до наши дни обичаи. Там е напълно естествено да чуеш : -Марена да та удрие/Марена е езическия бог на смъртта на древните славяни/.До преди няколко десетилетия са били живи и кукерските игри ,наричани тук ,,бешкари“ .Традиционен е всяка година селския курбан в края на месец юни , приготвен само от агнета до извора в подножието на Янюв шупак.

    Пандемията с ..корона вируса“ поизплаши хората и по будните жени от селото си припомниха за ,,курбана от петли“ правен в миналото.  Идеята на курбана е да се измоли милост от висшите сили да не пращат болести и зло и да бъдат милостиви . Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени още преди приемането на християнството и е характерна за целия древен свят . Петлюв ден и легендите за него са широко известни по българските земи. Традицията в село Аламовци повелява да се заколят нечетен брой петли дарени от стопани ,които имат птици .Петлите се заколват от младежи. Кръвта от петлите се събира в един съд.  Главата на първия заклан петел с перушината по нея като четка се потапя в кръвта.  Минава се по селото и се прави знак на прага на всяка къща ,за да не влизат там лошотията и болестите. След това месото от петлите се сваряват в три казана с булгур-натрошено на едро зърно обикновено царевица и боб.След като се свари хубаво се раздава и разнася из цялото село за здравето на всички. По стара традиция майстор -готвач на курбана е жена от Чомезовия род.Според местна легенда преди векове ,когато върлувала в района чумата/черната смърт/ една жена от Чомезовия род казала да се впрегнат в хомот два вола близнаци и с рало да се прокара една бразда около землището на цялото село.Така чумата не посмяла да влезе в селото и то оцеляло.Наследниците на тази древна избавителка на селото от чумата започнали да ги наричат ,,Чомезовите “.Това трябва да е било много отдавна .В данъчен регистър от 1569 година се споменава Димо Чома.Твърде вероятно това да е родоначалника на този древен род дал разклонения в Аламовци и Златоград оцелели напук на всякакви болести и бедствия

  Розалин Хаджиев

  Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

  Гр.Златоград

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
  07 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
  07 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
  07 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
  07 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  07 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
  07 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
  07 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
  07 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  07 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
  07 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
  07 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
  07 май 2021
  Последни новини