Как се тича под бойна тревога с въшкарник, цинти, автомат и шницел в джоба

    Какво представляват металните цинтове и за какво са използвани те?

    Какво е въшкарник и защо така се нарича?

    Къде, освен в чинията, може да стои порция шницел с гарнитура?

    Отговорите на тези въпроси наглед се намират в Историческия музей на Димитровград, където гостува изложбата "Когато момчето става мъж...", представяща предказармената подготовка, битието в казармата и последващото й влияние върху поколения български младежи.

    Това е една изложба, която представя казармата по времена социализма във всички етапи, през които преминава един млад мъж, след като завърши средното си образование. Няколко са темите в нея: началното военно обучение, ритуалите по изпращането на момчето в казармата. Сред тях е този: на новобранската му сакото на младежа да се окичи от роднините по раменете с петолевки, които символично пресъздават офицерски пагони. Следващият етап описва първите 40 дни в казармата, клетвата, след това останалата част от военния живот.

    Изложбата представя казармата от една страна покрай нормативната уредба, свързана с нея, и основните нормативни документи, по които е организирана, а от друга- представите на хората за казармата като ритуал и свещенодействие за превръщането на младежа в мъж.

    Всички артефакти: документи, бойно снаряжение, предмети от бита в казармата в експозицията, са събрани от етнолога д-р Илия Вълев, който е родом от Димитровград, но от години живее и работи във Велико Търново и е част от екипа на Регионалния исторически музей там.

    Изложбата, която е с първа спирка в родния му град, ще бъде представена и в други краища на страната. Тя е базирана на докторантурата на Илия Вълев, която е най-голямото изследване, правено досега у нас на казармата от соц.времето, прехвърлено след това и в книгата му „Младежки страсти, мъжки времена“.

    Макар сам да не е бил в казармата никога, строгият режим оттам не му е чужд, тъй като баща му е бил военен.

    „Изследвах темата 11 години. Провокира ме идеята и от личен интерес, и от професионална гледна точка. Личният-баща ми, който беше военен. Професионалният, като етнолог, бе търсенето на отговора кой от съвременните ритуали е наследил Коледуването-ритуал в миналото, който е свързан с възмъжаването на момчетата, останал днес като традиция. Така стигнах до извода, че влизането в казармата е наследникът на Коледуването в по-ново време“, казва д-р Илия Вълев.

    Всички експонати от изложбата "Когато момчето става мъж..." са събирани от него по времето, когато е правил проучването за докторантурата си. Изложбата е отворена и всеки, които има интересни предмети от казармения живот и е готов да се раздели с тях, може да ги предостави за експозицията. Д-р Вълев ще е много благодарен за това, защото сам е свидетел:мъжете трудно се разделят с вещите си от войнишките години.

    В Димитровградския музей наред с интересните експонати от войнилъка, не по-малко интересни са писанията в специално оставената книга в изложбената зала, където вече има попълнени казармени спомени от посетители на експозицията.

    Без никакво колебание те дават отговор на въпроса за металните цинтове, както и защо „въшкарникът“ се нарича така.

    Цинтът, например е обущарски гвоздей с голяма глава,който се набива на подметката, за да се намали износването й.

    Такива са набивани върху гьона на войнишките чепици, които са носили наборниците в Българската народна армия почти до 80-те години на миналия век. От казармените легенди се знае, че гьонът на войнишките чепици бил наричан и „водохранилище“. Когато се напоят с вода чепиците, цяла зима нямат изсъхване, казват хората, били в казармата цели две години. Всяка вечер десетки  подгизнали обувки били нареждани край печката на дърва и въглища да съхнат. „При тези изпарения как да се събудиш навреме сутринта без проблем“, питат реторично преживелите го. А пък цинтовите обувки така натежавали с метала, че можели да послужат и като оръжие, обаче пък как се ходело с тях километри при учение, никой не иска да си спомня, нито пък как се тича по гладка повърхност.

    След Освобождението униформите на българската войска първоначално заимстват руските образци. В началото на 20-и век и особено в навечерието на Балканските войни служебното облекло на воините се опростява, става практично и изчистено от излишни украшения.
    Тогава се създава емблематичната кафява шаячна зимна войнишка униформа. Тя е на въоръжение почти век, чак до ново време. Стотици хиляди българи са изкарали казармата си, облечени с вълнената кафява униформа – куртка, бяла якичка, панталон, кожен колан, кепе, гети. Кожените колани са толкова здрави, че много от мъжете си ги използват и до днес. Бялата якичка обаче била най-представителната част от униформата и най-голямата мъка на войниците. Тя трябвало винаги да толкова бяла, че буквално да свети, иначе-наказание. Перялия я всяка вечер. Обаче поддръжката на бялото била доста трудна задача, защото в банята се влизало един път седмично за душ от главата до петите. По устав войниците били длъжни да се мият голи до кръста всяка сутрин и вечер на чешмата, не всички спазвали това обаче.

    Куртката и панталон наричали „въшкарник“. На въпроса „Защо?“ съпругът на главната уредничка в Историческия музей на Димитровград Недялка Тодорова отвърнал простичко: Като ги облечеш през ноември, ги свалящ чак в началото на май. „Но как сте ги прали през зимата, как са съхнели?“- продължавала да настоява тя. „Никак. С едно ножче остъргваш калта и продължаваш!“-отвърнал й мъжът й.

    От казармените истории, разказани от мъжете, дошли да разгледат изложбата и споделили от своя опит като войници, директорката на Галерията Антоанета Станчева е особено впечатлена от не една и две. Сред любимите й обаче е тази, която показва находчивостта на българския наборник по онова време. Знаете ли как се крие алкохол за Нова година при строгия режим в казармата?- пита тя ведро и веднага разказва, това, което е чула от тях: Войниците, които оставали в казармата и по празниците, пъхали седмици преди това шишетата с домашна ракия в дулата на танковете, които се държали леко нагоре. За да могат а бъдат извадени бутилките вързвали с конец. После стискали палци да не ги вдигнат  под тревога и да се наложи да свалят дулата за учение.

    Ако не се случела такава издънка, в Новогодишната нощ в казармата настъпвал истинско веселие. На някои места на Нова година празнично се падало по една чаша вино и по една чаша лимонада на войник. Всички обаче и дори след това скромно количество били здраво развеселени.

    Друга от показателните истории за това какво е млад мъж в разцвета на силите си две години да е почти непрекъснато сред себеподобни, е следната: Войник дава кръв, но медицинската сестра била доста надарена в деколтето. Навела се над него, но кръв от вената му така и не потекла. Почудила се, почудила се и накрая се усетила, че не става въпрос за някаква аномалия, просто кръвта на младежа отивала на друго място....

    „А знаеш ли какъв ужас е цяла нощ да си бил наряд и в момента, в който дават за обяд шницел с гарнитура /рядък празник в казарменото меню/, и сядаш да ядеш за първи път от месеци шницел, точно тогава бие тревога?! Слагаш в единия джоб шницела, в другия-гарнитурата и хукваш...“, разказал друг от посетители на изложбата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (32)

    • 1
      Сл
      Служил
      42 -48
      09:38, 11 апр 2021
      Това бяха двете най- безмислени години в жив... Виж коментара
      • Съ
        също служил
        42 -22
        10:48, 11 апр 2021
        От твоя коментар ми се повдига! Ти си от онези с големите връзки, дето винаги трябва да бъдат уредени от някой но винаги с големи претенций!!
      • Ка
        кажи
        49 -14
        11:51, 11 апр 2021
        Къде и кога си служил. Колко патрона си изстрелял, колко въоръжени наряда си дал, на колко учения от полково нагори си участвал. Участвал ли си на бойни стрелби на дивизията, за да видиш каква е била мощта на армията. Когато участват самолети, артилерия, танкове, БТР и най накрая кашиците вървят 20 км по пепел и въглени. От това, което говориш излиза, че или не си служил, или си бил връзкар и кръшкач някъде на топло .
      • Го
        Гост
        25 -34
        12:46, 11 апр 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • Bb
        bb
        19 0
        16:29, 11 апр 2021
        Не шницел а консерва.
      • Да
        Да охладя
        7 -7
        19:59, 11 апр 2021
        ентусиазма на по-горния коментар за славната ни соцармия.Когато сутрин се строявахме за проверка,от към портала се задаваше командния състав.По строя се разнасяше шепот:"Гадовете идат"...
    • 2
      Ve
      Venom
      18 -22
      09:41, 11 апр 2021
      Димитровград комунистически град беше и такъв си о... Виж коментара
      • 56
        56789
        17 -2
        14:32, 11 апр 2021
        Тази униформа я няма от 1999 година!!!
    • 3
      11
      111
      38 -5
      10:06, 11 апр 2021
      Въшкарника се обличаше още Септември месец направо ужас неща и да си спомням за него но иначе си беше добре заплата ти дават обличаха ни и накрая две години трудов стаж за награда.
      • Ми
        Мишо
        28 -7
        10:52, 11 апр 2021
        Да, така беше. Това имаше с това се обличахме! Това съм носил и аз! От това няма да умре никой. Важното да се изпълни поставената задача, а без униформа не може! На войника това му е униформата!
      • Сл
        Служил
        28 -2
        11:24, 11 апр 2021
        Въшкарницит бяха гадни.Първата година се бях обринал,после се свиква.Колкото за заплатите-сигурно си бил редовна служба,наборниците получавахме стотинки колкото за цигари-там и пропуших.Абе просто бяхме млади,неочукани.Останаха и доста приятелста от казармата.Но сега след толкова години, като се замисля,единствената ѝ полза е че се признава за трудов стаж.
      • 11
        111
        20 -9
        11:42, 11 апр 2021
        До Мишо вярно е това имаше и с това ни обличаха и за моя радост и щастие,аз съм жив и здрав но има момчета които се уволниха с алергии към нафталин и с много други кожни и вътрешни хронични заболявания но за жалост имаше и момчета които не успяха да дочакат уволнението си защото загинаха по една или друга причина по време на отбиване на военната си служба,но въпреки тези недъзи на тогавашното време не мисля,че казармата е на сто процента изгубено време..
    • 4
      Ди
      Димитровград
      37 -9
      11:24, 11 апр 2021
      Димитровград никога не е бил комунистически град. Това е първият социалистически град, построен с безплатния труд на хиляди младежи, бригадири от цялата страна. Служих 25 месеца. Всяка сутрин правехме гимнастика, бягахме голи до кръста с километри, кога топло , кога студено, кога вали- дъжд, сняг. Но никога не се разболях. Получих яка закалка. Тези "въшкарници" ни топлеха през зимата, пък и свикнахме на протритото от вълнения плат. Не мърморехме, изпълнявахме си задълженията. Добре са направили от историческия музей. Нека младите да знаят как войника е живял през тези години. Как любовта към отечеството прави така да понасяш по-добре несгодите и да служиш вярно на клетвата си.
      • Ve
        Venom
        23 -18
        13:02, 11 апр 2021
        Димитровград е грешка на социалистическата планова икономика! Да се построи град със замърсяващи заводи върху най-плодородната почва във България не е ли престъпление?
        По времето на социализма заводите работеха и бълваха отрови и замърсявания и града се нареждаше с най-много заболявания . До скоро покривите в града бяха постоянно бели.
        За каква хигиена ми говориш и закаляване? За обилното ръсене на хлорна вар, за брома който слагаха в чая и фасула през ден консумиран с железни чинии и алуминиеви лъжици. За каква хигиена ми говориш като повечето от набора ми се уволниха с развалени зъби . Политическите офицери редовно водеха занятия за засилване на партийната идеология и въпреки това много от войниците бяха готови при първа възможност да избягат на запад. И с тези въшкарници си има и комедийни ситуации. След клетвата с гаджето ми седнахме да правим любов и то ме попита дали не си бръсна краката. От шаека кожата на краката ми бе станали гладки като фин сатен само за няколко седмици .
      • Бо
        Боби
        3 0
        10:44, 25 юли 2022
        що си мислиш, че ще те разберат? промити евро гейски мозъци.
    • 5
      Ре
      Редников
      34 -5
      11:43, 11 апр 2021
      Нищо не се каза за партенките. Служих в Ивайловград 1971-73 г. Там подържахме постоянна бойна готовност. Вечер обувките и партенките бяха под леглото. Каски, противогази и всичко друго също беше под леглото. Само автоматите бяха в пирамидата. И представяте ли си 70 чифта чепици и партенки в едно помещение какъв аромат излъчват. Забравил съм всичко лошо, запомнил съм доброто. Бойното другарство. Всички бяхме като братя. Партенките спасяваха краката на войника. Пробвах с дебели чорапи , на петия ден започнах да куцам и разбрах защо се използват партенките.
    • 6
      Са
      Сашо Калашника
      20 -9
      12:18, 11 апр 2021
      Служих 18 месеца,и не съжалявам.Сега трябва да има задължителна казарма,но не повече от 3-4 месеца.
      • Бо
        Боби
        0 0
        10:46, 25 юли 2022
        абе направо 15 дена на курорт предлагам
    • 7
      Жо
      Жоро
      20 -22
      12:55, 11 апр 2021
      Това бяха двете най безмислени години от живота ми!
      • Ба
        бат Джани
        4 -5
        09:23, 12 апр 2021
        Най - безмислените !? Сигурно и останалите не са били много Смислени.
    • 8
      Ба
      Бай Петко
      25 -5
      15:30, 11 апр 2021
      Защо сега и турци, и гърци/примерно, други/ имат наборна армия? Защото са по-глупави от българите ли?
      Наполеон още е разбрал ,че за победа са важни хората, въоръжението, но най-много Бойния Дух.
      А той се създава в казармата.

      Имаше и кражби, и извращения, и тарикати... Както си има ден и нощ, лято и зима, черно и бяло.. Диалектика, братче!
      Ама младежите се научаваха да живеят в колектив... "Да си турят юзда на Егото"... Неща важни за "социума" - във философския смисъл..
      Сега знаете как е. Момчета, дето се мислят за център на света, че всички им са длъжни, виртуален живот в Интернета.. Нещо, от което нямат полза нито Родината, нито Нацията.. в крайна сметка и самите те..

      П За цинтовете.. Ми тогава масовото производство на здрави обувки е било на такова ниво. Дайте да жалим и сегашните евзони/гвардейци/ в Гърция, техните сабо тежат 3,5 кг.. в ежедневието носят боти с гьон и цинтове. Татковците им са горди.. Който може - хвали се " Синът ми носи папуци с цинтове"

      П За партенките... Лесно нещо. Умно нещо.. Аз имах намотани на колана 3 броя..Сменях намокрените в цинтарките, когато се налагаше.. Мокрите ги завързвах на колената да съхнат..Така и крака и обувки бяха сухи..Миришеха си, ама нямах гъбички..
      Бъдете здрави, стари наборници..
    • 9
      До
      До Venom
      14 -5
      19:14, 11 апр 2021
      Господине, сигурно сега всичко е китка. Погледни какво ядеш. Само боклуци. Сега директно ни тровят, но ти соца та соца. Служех в ракетно поделение и не съм се хранил в алуминиеви чинии и лъжици. Виж боб и хляб имаше, но всичко беше нормално. Никога не съм се оплаквал. Колкото до хлора, го има и сега като дизенфектант. Дори в питейната вода. За Димитровград може много да спорим, защото в много неща не си прав. Такава беше индустрията и трябваше да се направят филтри. Нима сега е по-хубаво с разрушените от демокрацията заводи и фабрики. Защо децата ни избягаха от България. Има ли къде да работят. Защо не отидеш в Язаки и карай смени за по я има 500 лв. и гледай семейство. Тогава всичко беше евтино. Разходите за ток и вода бяха нищожни. Купувахве зеленчуци по за 2 ст. килограм. Тогава завършвахме и работехме по специалността която учехме. Сега дали е така. Ако си създадеш нещо може да креташ, е има и тарикатски неща, но там са единици. Като не ти харесва Димитровград живей в където си искаш, но да говориш само лоши неща не бива. Никога Димитровград не е бил грешка на социализма. Той е възникнал от ентусиазма на младежите бригадири!
      • Ев
        Евфемизмьт
        8 -8
        19:55, 11 апр 2021
        на "ентусиазираните бригадири" е робския труд.И преди да лееш сълзи колко било евтино,как било безплатно образованието,медицината и пр. мантри(а е било "евтино" заради всички отдръжки и самооблагания - просто безплатен обяд няма),та преди това си помисли колко хора са били жертвани по лагери и затвори(по средни оценки около 122 000).Тези хора са се борили против един престъпен режим(така е по закон),докато тълпата си е живуркала като подгрявани жаби в тенджера.Не може рахатът на едни да е за сметка на живота на други,и то на елита на някогашния български народ,когато наистина е бил народ.Целта оправдава средствата е масонски,т.е. комунистически девиз.
    • 10
      Га
      Галеник на съдбата
      8 -6
      23:36, 11 апр 2021
      Единственото нещо заради което съжалявам, че не съм ходил в казарма е да се науча да боравя с оръжие и по-специално АК-47. Нищо друго.
      Като гледам тия дето са служили какви панелни таласъми ми се отщява да бъда мъж “като тях”. То пък много мъжкарско да си алкохолизиран чалгаропитек и единствения човек който можеш да набиеш е жена ти...
      Щото нали съседа с БМВ-то някак си не върви да му налиташ, че живота ти е скапан, въпреки че е виновен и той освен жена ти ;)
      • Тъ
        Тъпкач
        2 -6
        07:30, 12 апр 2021
        Голям комплексар си, изглежда. Само бмвета и побои... Виж коментара
      • Га
        Галеника на съдбата
        1 -3
        08:12, 12 апр 2021
        Далеч си от истината, аз ръцете си не цапам с насилие, мозъка ми е чист от такива помисли. Е, не го пречиствам като “служилите за родината” ганьовци с ракия всяка вечер де. И БМВ не са лоши, но имам друга любима немска марка. Жена ти колко пъти ти изневери докато те “чакаше да излезеш” или тогава още нямаше кой да ти сервира ракия и салата като лична прислужница?
      • Кр
        критик
        5 0
        09:32, 12 апр 2021
        Сигурен съм , че жена нямаш , а мозъкът ти е чист - спор няма , защото е ясно , че главата ти е празна . Чикименто.
      • Га
        Галеник на съдбата
        0 -3
        11:19, 12 апр 2021
        Критик, в момента нямам, но аз с магазинерки, маникюристки и т.н. простакеси не излизам
    • 11
      До
      долу кзармата
      2 -6
      10:55, 12 апр 2021
      2 гадини казарма по бай Тошово време си бяха все е... Виж коментара
    • 12
      Не
      Незабравимо
      0 0
      07:39, 22 юли 2022
      16 км марш на скок-тичане,пълзене ,с пълно бойно снаряжение:автомат,каска,пълна Нешка,шинел...За капак-нахлузен противогаз.
    • 13
      Не
      Незабравимо
      2 0
      07:46, 22 юли 2022
      Всяка сутрин тръбата в тъмно свири.Голи до кръста ,крос 5 -6 км,зиме,лете,дъжд,сняг...как няма да се закалиш.
    • 14
      Тази тъпоча "Как се тича под бойна тревога с въшкарник, цинти, автомат и шницел в джоба" от 11-05-2021, е написана от наакан и надрусан мамин дришльо , който не прави разлика между пушка и пишка (както той сам си пише и признава, че не е служил войник) защото не е държал пушка, а само пишка, и то най-често чужда пишка.
      В статията се пише , че се тича ПОД бойна тревога и с "шницел" в джоба"...!?
      Мамино ****** гейопедалче!

      Не се тича ПОД тревога, бе пръдльо наакан, а се "вдига по тревога" или "се излиза по тревога" ...
      И никога не се тича със шницел в джоба!
      Но това няма как да го знаеш, защото си изсран, много след 1989 година.
      Мамицата ти проста, явно и днес ти бута храната в устата, когато отивай на гей-парти за да не останеш гладен, а ко не те "ощастливят".
      Поне да си бе научил на мамицата си проста езика и граматиката!

      Такава простотия и тъпотия , може да измисли само днешен гейопедал и мамин помочко насран...

      През времето в което служих, (имахме истинска войска, и бяхме истински войници, а не днешните жалки трътлести кашавари, заедно с мазногъзи късокраки жени, мераклийки да си поиграят на войници) по тревога се излизаше с пълното бойно снаряжение, в което имаше много необходими неща за оцеляването на войника, но "шницела" никога не бе сред тях :-)
      И на снимката на "аскювското" сайтче забелязах и нещо важно - "цинтарките", "цинтарите" (такова е правилното име което им дадохме, а не цинти, защото са цинтове и от там цинтарки), че показаният чифт обикновените войнишки обувки са изложени в "музейчето" без да им донабият липсващите "цинтове", и подметката на стъпалото и токовете е оголена без тях. Толкова ли не намерихте един здрав чифт или да бяхте събрали цинтовете от други обувки и да ги поправи някой обущар. Все още има тук-там жив такъв да знае това. Освен това всеки един войник от моето поколение бе научен от обущаря на поделението как да си набива сам изпадналите цинтове, за да се прдпазва гьона на подметката, и да издържи обувката дълго време, а и най-важното - на кал и трева не се пързаляш никога - така си бърз, и имаш в пъти по-голяма вероятност да не те убият ако си под обстрел и тичаш от място до място под обстрела.
      Сега маминият дришльо може и да е , а най-вероятно не е разбрал, осмислил и схванал, че обувката на войника е по-важна от оръжието в 90% от случаите в казармата и на война, но няма начин да го разбере , защото живее до **** на мамицата си а не е служил никога.

      Освен това връзките на обувките са нанизани "цивилно" - за връзка "фльонга".
      С такова връзване "фльонга" няма да изминеш и половин километър разстояние и докато се наведеш да си ги оправиш си убит.
      Да, да , убит си...защото врага не спи а стреля по теб и докато се туткаш с една връзка те пръсва въгъзъ от раз!
      Затова си има съвсем друг войнишки начин за връзване на "цинтарките" - еднолиненйно, но сега и да му го обяснявам, пак няма да вдене... С еднолинейното навръзване на объвката, се получава примка около глезена като клуп, и обувката никога, ама никога не може да ти изпадне от крака, защото тясната част на глезена е стегната с връзката, и няма начин как да премине клупа към широката част на стъпалото. Пак от личен войнишки опит добит с много кръв е изнамерено това връзване, не съм го измислил аз! И за да не се разраняват стъпалата и ходилата на войника с тежките войнишки обувки се носеха партенки, и никога чорапи. (за разлика от днес)
      Тогавашните войнишки обувки издържаха най-малко два набора носене или 4 години яко употребяване по плацове и военни полигони..
      Моите обувки бяха чисто нови, защото съм 46 номер, с партенките 47 и след мен едва ли някой ги е ползвал за себе си...но 2 години не се скъсаха никъде, а подметките си бяха здрави без никакво износване на гьона, но редовно си поставях изпадналите цинтове... Имахме си даже и полкови обущар.
      И накрая за това че обувките били мокри и нямало изсъхване...
      Абе мочко, абе помочко, като не си носил и служил с "цинтарки" какви ***** сереш ма, мъжка сливо?
      За да не ти се нагизват обувките с вода, в казармата първо те научаваха на следното - да се научиш, как за 2 минути да си смениш партенките на краката в цинтарките, с развръзването им свалянето им, и поставяне по обратен ред , със закопчаване на гетите (не знаеш какво са гети).
      По минута на крак. Често го правехме за около 35-40 секунди....
      Иначе умираш... (врага те дебне)
      Второто на което ни научиха след това бе да си инпрегнираме самите обувки срещу водата и калта!
      Ами сега?
      С какволи?
      Това ставаше с оръжейната смазка (гой - каквато не си виждал и не знаеш какво и каква е и как се полага по оръжието)...
      След три намазвания с гой, обувките ставаха толкова водоотблъскващи, че само партенките се намокряха, но те затова са от памучен плат - да са мокри но не ти замръзват краката!
      Иначе умираш! (природата е най-големият враг на войника)
      Сегашните "кашавари" ползват спрей за смазване на жалките си М-16 пърделници...
      Гой нямат, и не знаят какво е... а с гойта даже обувките заблестяват , все едни *******-ваксаджия ги е лъскал 2 дни за сватба!
      Та сега мамин дришльо наакан-напика, разбрали, че само заради незнанието ти какво е „цинтарки“, и как и с какво се носят на войнишкият крак, и как се поддърбжат, вече си убит цели три пъти от врага..
      А това са само обувките...

      А докато преминем през другите части на “въшкарниците“ както и ние ги наричахме, (защото са от чиста вълна за което си има няколко много важни причини за да не си мъртъв или убит, но ти няма как да ги знаеш, а и няма вече за кога) и стигнем до войнишкото кепе, което е с точно тази си форма отново поради няколко важни и животоспасяващи за войника причини, няма смисъл да ти обяснявам и защо “не се тича под бойна тревога с въшкарник, цинти, автомат и шницел в джоба“....

      Аре ся, бега брЪже при мамицата си проста, и ревни,как съм ти го натикал шомпола в "цевта"!
    Последни новини