МВФ удължава механизма за облекчаване на дълг за 28 бедни страни

Международният валутен фонд (МВФ) обяви днес, че удължава спешната помощ за 28 от най-бедните страни в света, за да им помогне да намалят дълговете си и да се справят по-добре с последиците от коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Облекчаването на дълга в рамките на доверителния фонд на МВФ за подпомагане при бедствия и реагиране най-напред започна през април 2020 година в началото на глобалната пандемия. Toгава мярката обхващаше 25 държави за период от шест месеца.

През октомври миналата година механизмът бе разширен до общо 28 страни и удължен до 13 април 2021 година.

На 1 април Управителният съвет на МВФ е одобрил удължаване до 15 октомври, според днешно изявление на вашингтонската институция.

Доверителният фонд осигурява дългово облекчаване под формата на безвъзмездни средства за най-бедните и уязвими страни, засегнати от катастрофални природни или обществени бедствия.

Целта е да се "освободят финансови ресурси" за здравна, социална и икономическа подкрепа, за да се смекчи въздействието на пандемията, обясни МВФ.

В отговор на пандемията през март 2020 година Фондът предприе набиране на средства, за да може доверителният фонд да предостави облекчение за обслужване на дългове в размер на 1 трилион долара.

Досега донорите са обещали общо 774 милиона долара, идващи от Европейския съюз, Великобритания, Япония, Германия, Франция, Нидерландия, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Китай, Мексико, Филипините, Швеция, България, Люксембург и Малта, допълва МВФ в комюникето си, разпространено днес. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини