ЕК мобилизира 123 млн. евро за научни изследвания и иновации във връзка с вариантите на коронавируса

Европейската комисия мобилизира 123 милиона евро от "Хоризонт Европа" - новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации, за спешни научни изследвания във връзка с вариантите на коронавируса.

Това първо спешно финансиране по линия на "Хоризонт Европа" допълва редица финансирани от ЕС научноизследователски и иновационни действия за борба с коронавируса и допринася за цялостното действие на Комисията за предотвратяване, смекчаване и реагиране на въздействието на вариантите на коронавируса в съответствие с новия европейски план за подготвеност за биоотбрана "Инкубаторът HERA".

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: "Продължаваме да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да се борим с тази пандемия и с предизвикателствата, произтичащи от вариантите на коронавируса. Трябва да използваме нашите комбинирани сили, за да се подготвим за бъдещето, като се започне от ранното откриване на вариантите и се стигне до организирането и координирането на клиничните изпитвания на нови ваксини и лечения, като едновременно с това се гарантира правилното събиране и обмен на данни на всички етапи."

Комисията стартира нови покани, които допълват по-ранните действия за разработване на лечения и ваксини чрез организирането и провеждането на клинични изпитвания за постигане на напредък в разработването на обещаващи терапевтични средства и ваксини срещу SARS-CoV-2/COVID-19. Тези спешни покани имат за цел справяне със заплахата в краткосрочен до средносрочен план и едновременно с това да ни подготвят за бъдещето. Те ще допринесат за изграждането на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA), който ще позволи на ЕС да предвижда и да се справя по-добре с бъдещи пандемии.

По поканите могат да се подават документи от 13 април, като крайният срок за подаване е 6 май 2021 г.

Повече информация ще намерите в съобщението тук.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/bg/ip_21_1548

Покани по "Хоризонт Европа":
1. Справедлив и отворен обмен на данни в подкрепа на европейската подготвеност за COVID-19 и други инфекциозни болести
2. Услуги, свързани с научноизследователска инфраструктура за бързи научни изследвания в отговор на COVID-19 и други епидемии от инфекциозни болести
3. Клинични изпитвания на ваксини и терапевтични средства за подобряване на  профилактиката и лечението на COVID-19
4. Групи, обединени срещу варианти на COVID-19, които пораждат безпокойство

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини