Национален локдаун за 10 дни - брифинг на щаба (на живо)

С 15-минутно закъснение започна започна редовният брифинг на щаба с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителния директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директора на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов, директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Ситуацията в страната в последните 2-3 седмици: продължава увеличаването на случаите на заразени и хоспитализираните. Това е мотивът за въвеждането на национални ограничителни мерки. Те ще са в сила от понеделник в продължение на 10 дни, обяви министър Ангелов.

Намираме се в предизборна кампания, каза министърът. Той призова политиците, ако не могат да помогнат, поне да не превръщат ситуацията с Ковид-19 в част от кампанията си. Призовавам политическите лидери да предприемат необходимите според тях действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната, каза министър Ангелов.

Преустановяват се посещенията във:

  • всички заведения за хранене и развлечения, игралните зали и казина
  • търговски обекти над 300 кв. метра, с изключение на предлагащите хранителни стоки, аптеки и дрогерии
  • фитнес зали и други колективни спортни занимания 
  • всички културни мероприятия - кина, музеи и др.
  • конгресни и други организирани мероприятия, групов туризъм
  • масови обществени мероприятия на открито
  • на пазари и тържища - еднопосочно движение с разстояние 1,50 м
  • всички училища и вузове, извънкласни форми, езикови и други школи
  • детски градини и ясли

Заболеваемостта в България за 14 дни е 483 на 100 хиляди. На трето място сме заболеваемост на Балканите, на девето е Европа. По отношение на 14-дневната смъртност за същия период достигнахме 11 на 100 хиляди, на четвърто място сме в ЕС и първо място на Балканския полуостров.

Всички области в страната са в червено. Най-голяма е заболеваемостта в Бургас, най-малка - в Търговище. България с нищо не е в изключение в ситуацията от останалите страни. Вълната от британския коронавирус налага да се въведат съответните мерки, каза доц. Кунчев.

Ако ние сме последователни, то вирусът не е последователен. Той ни изненадва с нови щамове, каза министър Ангелов, като призова хората да не случат псевдоексперти. Той отново призова да се слуша науката, а да се каже дали сме сгрешили, е твърде рано.

Децата - в цялата страна има доста деца в болниците с пневмонии. За радост, медицината побеждава и няма тежки случаи. Много е рано да се каже дали ще има последици за заболелите деца.

Доставките на ваксините - нашият интерес ще бъде защитен с допълнително договорени количества, така че всеки българин, който иска да се ваксинира, да може да го направи.

Изборите са обезпечени, тяхното безопасно протичане е обезпечено.

АстраЗенека не причинява нищо. До момента няма доказателства за някаква връзка. Очаква се днес решението на ЕМА, и ако то бъде като мнението на всички учени, ваксинацията ще продължи. Имаме в момента 100 хиляди дози, очакваме още 80 хиляди, каза министър Ангелов. Той се обърна към извършващите имунизацията да слагат всяка налична доза на явилите се желаещи.

Руската и китайската ваксини могат да бъдат внесени и използвани в България само след одобрение от ЕМА, каза министър Ангелов, като цитира приетия у нас закон и съответната европейска директива. В момента, в който това стане, България няма проблем да сключи договори и да достави тези ваксини. Нито Чехия продължава да прави руската ваксина, нито Словения.

Защо фирмите не изпълняват ангажимента, който са подписали, запита министър Ангелов. Той посочи, че по първоначалния план България е трябвало да получи толкова ваксини, че да ваксинира повече от цялото си 7-милионно население, включително децата. Историята не започва и не свършва с Пфайзер, нито с АстраЗенека, каза той и изброи някои от случилите се забавяния и динамичните промени с течение на времето в разработването и одобряването на ваксините. България под никаква форма няма контакт с производителите. Ако ваксините идваха по начина, по който са поръчани, щяхме да сме започнали масова ваксинация още февруари. Само че те не идват, по непонятни за мен причини, заяви министърът.

Регистърът за ваксиниране ще бъде пуснат след подновяването на ваксинирането с АстраЗенека, тези които са се записали ще получат съобщение за датата и часа, когато могат да се ваксинират. 

Това е превенция и ние сме длъжни да направим този ход, каза министърът за спирането на АстраЗенека. Той поясни, че може да говори само за България, не за другите държави. Когато в България е получена информация за нежелано тежко събитие, е направено това, което трябва според лекарската експертиза, докато се разследва случая.

След 10 дни може да има резултат от мерките, каза проф. Ангелов. Според ситуацията тогава ще вземем адекватното решение. Досега мерките са давали ефект след 2 седмици. В момента се наблюдава нещо ново - хората влизат в болница и излизат след 10 дни. Няма недостиг на легла в страната, имаше усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения, който към момента е преодолян.

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

  • 1
    Xx
    XXL
    24 -9
    10:19, 18 мар 2021
    Допреди дни тези, които умираха от инфаркт и инсулт, ги пишеха, че умират от Ковид. Днес тези, които умират от ваксини, пак ги пишат, че умират от Ковид.
    Това са шайката измамници, отличници на Института за подлоги.
  • 2
    Ив
    Иван
    21 -14
    10:34, 18 мар 2021
    Трябваше да затворят преди седмица
  • 3
    Те
    Тео
    10 -10
    10:36, 18 мар 2021
    Най голямо разпространение на ковид идва от фризьорските салони в Хасково особено на Веспрем не се спазват не се спазват изискванията
  • 4
    "Патка-рн-и-ка на Демокрацията "
  • 5
    То
    Томова
    19 -7
    10:41, 18 мар 2021
    Пълен локдаун!!!
    Заради измислената „катастрофа“ от хунтата, която използва ковид за да донареди схемата на наредения мач на изборите и за да спечели по служебен път!
    Ботоксовият здравен министър нагло, отвратително и безобразно призова политиците да не използвали ковид за политическа кампания, като в същото време самите те – нака наречения слугински „щаб“ на **** ******* използват ковид, за да доубият икиномиката, за да мачкат обществото и за да унишожат изборната активност, както и да докарат до тотална страхова невроза гражданите. С абсолютен „медицински фашизъм“!
    Затваря се всичко, което се сетите, освен хранителните магазини, аптеки и банки. Пълният локдаун влиза в сила от понеделник – 22 -ри март и ще е 10 дни – точно до изборния ден!!!
    Честито и на така наречената „опозиция“, която спря протестите в угода на хунтата, и не смее да обели и лаф против „мерките“, с едно единствено изключение – доц. Атанас Мангъров!
    • До
      До Томова
      6 -17
      11:29, 18 мар 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 6
    Ка
    Калин Тодоров
    13 -1
    10:42, 18 мар 2021
    В книгата „Зад завесата: Големия брат“ цитирам писмо на архиепископ Вигано до президента Тръмп. Вигано е бивш папски нунций (посланик) на Ватикана в САЩ, а писмото е изпратено в края на миналата година, в разгара на президентските избори.
    Папският нунций твърди, че е в ход план, наречен „Голямото нулиране“, чиято цел е налагането на здравна диктатура, която да провокира световна икономическа криза. В някои държави той е одобрен и финансиран, в други е на по-ранен етап. Между тях са Италия, Франция, Испания, дори Ватикана.
    „Планът ще се активизира в първото тримесечие на 2021 година. За тази цел се планират допълнителни блокировки, които официално ще бъдат оправдани от втора и трета вълна на пандемията „Ковид-19″. Огромни средства са хвърлени за всяване на паника и легитимиране на драконовски ограничения на индивидуалните свободи. Бизнесът ще пропада, магазини ще се затварят, хората ще бъдат възпрепятствано да живеят, пътуват, работят и се молят.“
    А при нас-и да гласуват.
  • 7
    Ха
    Хасковлия
    12 -5
    10:47, 18 мар 2021
    Аз спраях от шест месеца да гледам телевизия и съм си супер ,само нета си плащам . Ако всички спреме да плащаме за телевизия и изключим телевизорите ковида ще изчезне ,не бъдете мазохисти БРАТЯ И СЕСТРИ винаги има изход от ситуацията .
    • Ki
      kiro
      0 0
      08:12, 20 мар 2021
      и да изключим телевизорите, фашистите няма да спрат да настъпват
  • 8
    На
    Начало и край
    14 -6
    10:51, 18 мар 2021
    Най-смешната теза на герберастите е, че бабите умират, защото заведенията работели или защото в училищата учели. Не, това е естествен процес и колкото и да са учудени герберастите, това се е случвало и преди тях.
  • 9
    Да
    да
    12 -3
    10:53, 18 мар 2021
    Бе затворете Кухланд Лидл и подобни вериги там се мотаят абсолютен брой олигофрени.Или те ще работят защото ще накривим шапката на някой.Оставете да работят и аптеките на магарето с майбаха той си свърши ролята на лизач. Всичко друго под катинар.Даже и болниците затворете не уточнявам защо който се сети ще се сети.Всичко е шаш и паника преди изборите.Момчето с алкохолния поглед което обикаля без спиране заведеният каза преди доста време до изборите ще си е майката със шитнята след изборите ще има еденици до есен когато отново ще се правим на мъже.Сега като едното нещо спечели изборите ще излезе със замислен вид и ще каже пандемия криза няма данъци и хоп 30-40% от държавния апарат отива на борсата.Той и без това се поддържа само за електорат вече хомоидиота ще си е свършил предназначението и повече не е нужен. Аре лека и си пуснете зомбовизора приказват интересни неща
  • 10
    Ре
    Речния моряк
    12 -3
    10:56, 18 мар 2021
    Някои тепърва ще разбират защо „лудият“ Тръмпи беше против коронабесието, не носеше маски и извади Сащ от Световната Здравна(дали?) Организация…Ама все „след дъжд- качулка“!
    • Е
      е
      4 -1
      11:24, 18 мар 2021
      Той Тръмп вече е горд собственик на Тексас и Флорида не напразно в момента основния бизнес и компании в САЩ е съсредоточен там.Още два три щата и Америка ще се разпадне
  • 11
    Фо
    Фози
    3 -22
    10:56, 18 мар 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Да
      да
      13 -2
      11:04, 18 мар 2021
      Ти сериозно ли тази сутрин си забравил да си изпиеш хапчетата.Решенията ги взема Баце после като нещо тръгне не на където трябва рептилния първи ще го отнесе
  • 12
    Пр
    Предложение
    21 0
    11:06, 18 мар 2021
    Предлагам този път да си сменим местата! Да затворят Полицията, НАП, цялата държавна администрация, Мобилните оператори, Застрахователите, Банките, Кауфланд, Лидъл, Била. Да им спрът заплатите и да карат само на помощи. И без това те най- много ги е страх, вдигат врява и искат затваряне на всичко. А пък накрая те ще работят!
    Не е честно!
    Затова ги затворете в къщи!
    Да оставят да работят само училищата, градините, университетите, заведенията, малкия, средния и дребен бизнес.
    • Не
      не
      10 0
      11:09, 18 мар 2021
      Там не може там е основния електорат. Пък и повечето са собственост на спонсори
  • 13
    Ми
    Ми
    5 -6
    11:24, 18 мар 2021
    А малките хранителни квартални магазини що не ги глобявате за не носене на маски, собственици и клиенти си ходят без тях мерки мерки това не са мерки!
    • Да
      да
      8 -2
      11:32, 18 мар 2021
      Казах за олигофрените има Кауфланд в малките магазини ходят хора .А за злобата граници няма винаги на злобното подло човече някой му е крив и му пречи да съществува
    • ¢
      ¢
      2 -6
      12:31, 18 мар 2021
      Измамникът от кварталното магазинче веднага писна... Виж коментара
    • Ха
      Хаха
      2 0
      14:18, 18 мар 2021
      злобните бок*уци... Че и кълне... Но той Господ си знае работата
    • Да
      да
      1 0
      16:34, 18 мар 2021
      Той идиота кухландец си кълне щото се е назобал с ГМО продукти ма спокойно на него първо пишката ще му изсъхне и жена му при друг ще отиде
  • 14
    3,
    3,14
    6 0
    15:01, 18 мар 2021
    Тези изроди толкова много се омотаха в лъжите,че и един на друг спряха да вярват!
  • 15
    00
    007
    2 -2
    16:01, 18 мар 2021
    Като положението е толкова тежко,защо тези мерки не са още от утре,а се чака 22март?За тези три дни, логично погледнато,ще се заразят много хора?/много се извинявам,но забравих,че вас ви интересува датата на изборите,властта и парите,а не здравето на хората/
    • Ам
      Ами да
      2 0
      16:58, 18 мар 2021
      Парите са важни не хората и живота им!
  • 16
    Кр
    Кристина Петрова
    2 0
    21:52, 18 мар 2021
    Аз съм най добре,работя на повикване първо обслужвам моите съграждани от Димитровград, после ако остане време и в Хасково.
  • 17
    Ал
    алчни крадливи изроди
    0 0
    08:17, 20 мар 2021
    фашисти
Последни новини