Над 388 хиляди убити за 10 години война в Сирия

Във войната в Сирия за 10 години са били убити 388 652 души, съобщи днес неправителствена мониторингова организация, цитирана от Франс прес и ДПА.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, който е базиран във Великобритания и разполага с мрежа от информатори в Сирия, е преброил повече от 117 хиляди загинали цивилни, сред които над 22 хиляди деца. Той приписа по-голямата част от цивилните жертви на атаки на правителствените сили и техни съюзнически милиции.

През декември организацията съобщи за над 387 хиляди убити в конфликта в Сирия. През последната година жертвите са около 1000 - най-ниският брой за 12-месечен период от началото на войната.

За сравнение през най-смъртоносната година, 2014-а, в Сирия са били убити над 67 хиляди души.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека обясни намаляването на насилието в страната със споразумението за прекратяване на огъня в северозападната провинция Идлиб и района, пандемията от новия коронавирус и "международната воля" за спиране на кръвопролитията.

Организацията е документирала смъртта на най-малко 16 хиляди души в правителствени затвори и центрове за задържане. Около 200 хиляди човека са в неизвестност.

Повече от половината от населението на страната преди войната избяга.

Конфликтът в Сирия започна с протести през март 2011 г., на които властите отговориха с репресии. Скоро той прерасна в истинска война, с чуждестранни бойци, в която се включиха, пряко или косвено, регионални и световни сили.

Правителствените сили контролират 62 процента от територията на Сирия, като си върнаха много загубени райони след решителната намеса на своя съюзник Русия през 2015 г. Останалите части от страната са в ръцете на кюрдски милиции, на подкрепяни от Турция бунтовници и на джихадисти.

Днес сирийският конфликт навлиза в единайсетата си година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    No
    nokom
    1 0
    05:39, 15 мар 2021
    Тази човешка мелница е проектирана и осъществена с акушерските усилия на еуроюесай демократизаторите и щеше да има несъизмеримо повече жертви и разрушения,ако планът им беше сработил напълно.Издавилите се по пътя за циЛИвилизования свят,замръзналите и ограбени "нежелани" емигранти дали са отчетени от дяволски спонсорираната СЦНПЧ и на чии спонсорски гърбове ще пришият тези престъпления?
    Или крадеца отново ще крещи...???
  • 2
    Се
    Селями
    0 0
    10:49, 15 мар 2021
    Краварите, комшиите читаци и катар допринесоха за това. Защото Асад отказа да пусне газопроводът им през Сирия и пожела ирански.
Последни новини