Разчитайте единствено на личния си здрав разум. Лекари коментират третата вълна

Kоментарите на лекари по темата с нарастващия брой на заразени, тежко болни и починали от коронавируса и действията на управляващите, които предпочетоха локални пред национални мерки в тревожната ситуация, са събрани от "Дневник". Мненията са от публични съобщения във "Фейсбук" и БНР.

д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините:

Официалната трета ковид вълна е във фаза на бърз растеж. Предстоят изключително тежки седмици в България. Миналата седмица Чехия, която се намира в сходна ситуация, помоли Германия за помощ поради изчерпване на болничния ресурс. За съжаление, България няма към кого да се обърне за помощ, а и реакциите на правителство и общество като цяло са неадекватни.

В момента в България се налага всеки да вземе индивидуални мерки за лична защита - FFP2 или N95 маски, дистанция, намаляване до минимум на събирания на публични места и на големи групи от хора. Разчитайте единствено на личния си здрав разум. Преболедуване и ваксинация имат неясен ефект върху разпространението на вируса, предпазват основно от тежка болест. Не се доверявайте на спекулации, че едва ли не вече половината хора са преболедували ковид и няма страшно - сегашната трета вълна доказва, че сме много далеч от стаден имунитет.

На колегите по болници, интензивни отделения, частни кабинети и аптеки - пазете си нервите и се наспивайте, доколкото можете. Това, което българското общество причини от безотговорност на лекарите и здравните си работници в последните 6 месеца, е абсолютно безобразие.

д-р Борис Таблов, анестезиолог-реаниматор в Нойрупин, Германия:

Ситуацията е повече от тревожна. Случващото се в момента е резултат от поведението на три групи:

- управляващите кризата, които игнорираха тенденциите
- опозицията, която продължава да се мъчи да извлича дивиденти от смъртта на хората
- безотговорното отношение на големи групи хора отказващи да приемат, че проблем има

Кошмарът ще продължи още известно време, защото сами пуснахме духът от бутилката. Спрете да търсите оправдание в околните. Отговаряйте за себе си.

д-р Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина:

Броят на заразените расте експоненциално седма поредна седмица, броят на смъртните случаи расте трета поредна седмица. Ковид отделенията са почти пълни. Всеки ден нов познат е с инфекция. Спират и плановите операции. Няма проблем! Важното е да има обществено хранене и текила шотове.

д-р Коста Костов, специалист по белодробни болести, консултант в столичната болница "Св. Анна":

В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време. Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара.

Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен.

Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете... Това е вирус, който атакува целия ни организъм, е изключително талантлив артист.

д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и главен секретар на столичната колегия на БЛС:

Като се позатопли времето и се отпуснаха мерките, хората, затворени дълго време, малко позабравиха да спазват предписанията. А абсолютно задължително е да се спазват мерките - дезинфекцията, отстоянията също. Защо сега се отвориха моловете и ресторантите?

Моето лично мнение е, че малко раничко отворихме, защото това, което сега виждам, е, че хората, които сега се разболяват, са между 25-30-годишни, и го карат средно тежко - така че възрастта спада, а има и деца до 12 години заразени.

Британският щам на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича заболяването, бързо стига до белите дробове, температурата по-бързо се вдига и тя е по-висока - 38-39 градуса, има задух и кашлица, както и отново силни мускулни болки.

д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести:

Намираме се в процес на нарастване, което е типично за всяка епидемична или пандемична вълна, която има цикли... Решения от вида затваряме това, отваряме онова създават чувството за хаос, за импулсивни решения, които не са базирани на обективни факти. Отстрани изглежда като "правим нещо, за да не изглежда, че не правим нищо".

След една година опит виждаме, че вирусът следва епидемиологичната логика на вирусите, които причиняват остро респираторно заболяване, но никога не изчезват. Броят на заболелите в определен момент става много по-малък. Да изчезне вирусът е непостижима идея и тя не трябва да продължава да се популяризира. Когато сме в развитието на следващата пандемична вълна, трябва да се вземат предпазни мерки, с уговорката, че не могат да са ефективни, колкото ни се иска. При този тип инфекции единствената ефективна мярка е ваксинирането.

Страхът не трябва да продължава да се раздухва... Няма данни засега в България за по-бързото разпространяване на заболяването в сравнение с предходната вълна. Препоръчително е възрастните и хората с хронични заболявания да избягват посещаването на публични места със струпване на много хора.

Първата мярка, която вероятно ще бъде взета за затягане, ще бъде децата да не ходят на детска градина или училище. Това не е показало ефективност до момента.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини