Прокурорите ще отговорят на Кьовеши за българските номинации, но конфиденциално

9 гласа "за" и нито един против прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да изпрати допълнителна информация в отговор на писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари. В отговорът ще се съдържа допълнителна информация за избраните в България кандидати и предложени за европейски делегирани прокурори. Каква точно информация не бе посочено с мотива, че процедурата не е приключила и все още тече, а данните са конфиденциални.

Все пак Калина Чапкънова уточни, че ще бъдат изпратени допълнителна информация за статута на българските магистрати и какво се включва в понятието магистрат, за общата нормативна рамка на България, която регламентира структурата на съдебната власт. Ще бъде изпратена и много лична информация, която касае работата на всеки един от предложените 10 кандидати за европейски делегирани прокурори. "Именно по този начин ние мислим, че ще бъде дадена най-добра визитка за всеки и по този начин ще защитим качествата, които притежава. Заради личната информация няма как да огласим автентичния текст на нашия документ", обясни още Чапкънова.

В началото на обсъждането главният прокурор Иван Гешев подчерта, че и в съобщението на европейската прокуратура изрично е посочено, че процедурата не е приключила.

"Крайното решение принадлежи на колегията на европейската прокуратура. Комуникацията ни е през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. В тази част тя е с конфиденциален характер и трябва да спазваме правилата - собствените, тези за подбор на европейската прокуратура и всички останали", каза Гешев.

По думите му към момента не трябва да се коментират публично детайли, които имат конфиденциален характер.

"Моментът за цялостен коментар, както е посочено и в изявлението на европейската прокуратура, е след приключване на тази процедура. От друга страна, лично аз споделям мнението на члена на съдийската колегия Красимир Шекерджиев в интервю, че все пак прокурорската колегия дължи отговор - не толкова заради самата прокурорска колегия, съдебната власт, прокуратурата и ВСС, а заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите, които са част от съдебната власт, както и това на всички кандидати, които се явиха в тази процедура и тези, които бяха излъчени и предложени на европейската прокуратура", посочи още главният прокурор.

Последваха коментари и от Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Евгени Иванов както и от други членове на прокурорската колегия, които защитиха избора си и заявиха, че днес биха гласували по същия начин.

По време на обсъждането на писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати, Евгени Иванов нарече искането на допълнителна информация "процедурно нетърпение". По думите му, писмото на Кьовеши е пристигнало във ВСС преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

На финала пък Гешев заяви: "Надявам се, най-после всички в България разбраха, че сме все още в неприключила процедура. След като приключи, всеки може да дава интервюта и изявления" в опит да опровергае публикациите, че Кьовеши е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България. Информацията за това бе съобщена от EURACTIV България, а пред изданието Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши, посочва, че вече е изпратено писмо до Министерството на правосъдието.

Прокурорите бяха излъчени в средата на февруари. Сред тях има шестима прокурори, трима следователи и един съдия.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини