Прокурорите ще отговорят на Кьовеши за българските номинации, но конфиденциално

9 гласа "за" и нито един против прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува да изпрати допълнителна информация в отговор на писмото на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари. В отговорът ще се съдържа допълнителна информация за избраните в България кандидати и предложени за европейски делегирани прокурори. Каква точно информация не бе посочено с мотива, че процедурата не е приключила и все още тече, а данните са конфиденциални.

Все пак Калина Чапкънова уточни, че ще бъдат изпратени допълнителна информация за статута на българските магистрати и какво се включва в понятието магистрат, за общата нормативна рамка на България, която регламентира структурата на съдебната власт. Ще бъде изпратена и много лична информация, която касае работата на всеки един от предложените 10 кандидати за европейски делегирани прокурори. "Именно по този начин ние мислим, че ще бъде дадена най-добра визитка за всеки и по този начин ще защитим качествата, които притежава. Заради личната информация няма как да огласим автентичния текст на нашия документ", обясни още Чапкънова.

В началото на обсъждането главният прокурор Иван Гешев подчерта, че и в съобщението на европейската прокуратура изрично е посочено, че процедурата не е приключила.

"Крайното решение принадлежи на колегията на европейската прокуратура. Комуникацията ни е през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. В тази част тя е с конфиденциален характер и трябва да спазваме правилата - собствените, тези за подбор на европейската прокуратура и всички останали", каза Гешев.

По думите му към момента не трябва да се коментират публично детайли, които имат конфиденциален характер.

"Моментът за цялостен коментар, както е посочено и в изявлението на европейската прокуратура, е след приключване на тази процедура. От друга страна, лично аз споделям мнението на члена на съдийската колегия Красимир Шекерджиев в интервю, че все пак прокурорската колегия дължи отговор - не толкова заради самата прокурорска колегия, съдебната власт, прокуратурата и ВСС, а заради професионалната биография и достойнство на цялото съсловие на прокурорите и следователите, които са част от съдебната власт, както и това на всички кандидати, които се явиха в тази процедура и тези, които бяха излъчени и предложени на европейската прокуратура", посочи още главният прокурор.

Последваха коментари и от Огнян Дамянов, Гергана Мутафова, Евгени Иванов както и от други членове на прокурорската колегия, които защитиха избора си и заявиха, че днес биха гласували по същия начин.

По време на обсъждането на писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати, Евгени Иванов нарече искането на допълнителна информация "процедурно нетърпение". По думите му, писмото на Кьовеши е пристигнало във ВСС преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

На финала пък Гешев заяви: "Надявам се, най-после всички в България разбраха, че сме все още в неприключила процедура. След като приключи, всеки може да дава интервюта и изявления" в опит да опровергае публикациите, че Кьовеши е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България. Информацията за това бе съобщена от EURACTIV България, а пред изданието Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши, посочва, че вече е изпратено писмо до Министерството на правосъдието.

Прокурорите бяха излъчени в средата на февруари. Сред тях има шестима прокурори, трима следователи и един съдия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доста ще се колебаете за представител на огнените знаци. От това, какво точно предпочетете ще зависи удовлетвореността ви в края на деня. Оставете настрана въпрос, който само ви създава неприятности, и се посветете на перспективни дейности. Стабилизирате отношенията си със сърдечния партньор.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Доброто ви настроение ще се отрази на околните и работата ще върви по-леко. Уверени и знаещи какво правите, ще доминирате с оптимизъм и конструктивна мисъл. Ако търсите работа засилете контактите си, със сигурност ще намерите подходящо предложение или сами ще започнете свой бизнес.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще прегърнете една идея и ще заживеете с планове за нейното осъществяване. Това ще повиши настроението ви, ще ви направи активни и по-добри. Не пренебрегвайте текущите си ангажименти, отделете време на всичките си задачи. Възможно е да получите новина, която ще внесе яснота в очакванията ви.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Сред колегите ще наложите вижданията си по конкретна задача, така, че да я свършите в срок и с нужното качество. Печалбите ви ще се увеличат, предвид факта, че за същото време ще отхвърляте повече работа. Ще имате изяви в сферата на туризма, рекламата, недвижимите имоти и обменът на информация. За някои ново запознанство и любов.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще имате работа по дома и въпреки предложенията на близки и приятели ще предпочетете да я свършите. Това ще бъде добре за вас, още повече че обичате да нямате несвършени задължения. Нуждата от глътка свеж въздух обаче ще си каже думата и нищо чудно да прекарате известно време на интересно място с приятелите си. Бъдете спокойни - ще имате време за всичко.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Търсенията ще ви срещнат с близки на сърцето ви хора. Не помрачавайте деня си с нездрави мисли и не натоварвайте и други с тях. Здравословното ви състояние се подобрява. Насочените ви към конкретна задача действия ще доведат до резултат. Не си и помисляйте да не изпълните обещанията си.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Благоприятно развитие на начинанията ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане и мързел, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, а това допълнително ви стимулира.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения, както по отношение на деловите си задачи, така и в личен план. Ще ви се отдаде да свършите много работа и в същото време да си починете. С ведрото си присъствие ще наситите атмосферата, правейки деня на всички покрай вас приятен. Не подценявайте едно важно до себе си присъствие.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви промени както в професионален, така и в личен план. Радвате се обаче на подкрепата на всички около вас, които няма да останат безучастни към въпросите, които ви вълнуват. Стойте настрана от неприятности, които е възможно да ви съпътстват днес. Човек близък до вас ще ви покаже по-специалното си отношение, което доста ще ви поласкае.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите реализации днес ще направят по-спокойни както почивката ви, така и ремонтите, които предвиждате. На особена почит ще се радват държавните служители, които са в позиция да взимат важни решения. Други ще се интересуват от изгодни кредити или покупка на недвижим имот.
08 май 2021
Последни новини