Смолян се поклони пред паметта на героите, загинали за свободата на България

    Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 143 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.
    Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Смоленски епископ Висарион. В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. По традиция сдружение „Родопски хайдути” поведе литийното шествие от църквата „Св. Никола” до пл. „Възраждане”. Тази година шествието беше в памет на Стою Чонгаров, дългогодишен член на сдружението и емблематична личност в Родопите.
    Проведе се и почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян. В тържеството участва и Общинският Духов оркестър. Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини