Президентът Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще

„Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България -  Трети март. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад „Народно събрание“.

В изказването си държавният глава подчерта, че „човек без памет е по-беден от човек без бъдеще, той дори не знае кой е“ и призова народът ни да не гледа на миналото само като на бреме. „Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите – своите и чуждите. Да помним е дълг, защото историята не дава прошка за забравата“, заяви Румен Радев.

Много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българския Великден и църковната ни независимост. „Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме“, каза държавният глава.

Румен Радев заяви, че „човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет“. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете“ и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. „Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.

Президентът Румен Радев изрази признателността на българигте към войните от много народи, сражавали се под знамената на император Александър Втори – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.

По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини