Руски полицай заподозрян в изтичане на данни за отровителите на Навални

Руски полицай е заподозрян, че е замесен в изтичане на информация, която е възможно да е била използвана за идентифициране на предполагаемите отровители на критика на Кремъл Алексей Навални, пише днес в. "Комерсант", цитиран от Ройтерс.

Следователи подозират майор от полицията в Санкт Петербург, че е влязъл в официалната база данни за пътниците на самолета, в който на Навални му прилоша по време на полет от сибирския град Томск за столицата Москва през август. След това полицаят продал информацията.

"Комерсант" не разкрива самоличността на заподозрения, но пише, че той може да бъде осъден на до 10 години затвор за злоупотреба със служебно положение. В статията не се уточнява дали полицаят е бил арестуван.

Самият Навални твърди, че е бил отровен по поръчка на руския президент Владимир Путин с нервнопаралитично вещество от типа на "Новичок". Русия отрича да е замесена и изобщо поставя под съмнение дали е имало покушение срещу опозиционера.

Като се позоваха на данни за полета и друга информация, британският разследващ сайт Белингкат и руският Инсайдър обявиха през декември, че са установили самоличността на агентите на руската Федерална служба за сигурност, отровили критика на Кремъл.

Това е най-малко вторият случай на криминално разследване в Русия във връзка с изтичането на информация около случая Навални, отбелязва Ройтерс. През януари бизнес руският ежедневник РБК съобщи, че полицай от град Самара е поставен под домашен арест заради теч на данни, които може да са помогнали за идентифициране на предполагаемите отровители на опозиционера.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини