След скандала в Красно село ВАП пита Сачева как се харчат парите от ЕС за патронажна грижа

Върховна административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика как се разходват европейски средства по мярка "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3" във всички райони на територията на София, съобщиха от ВАП.

На основание чл. 145 ал.1 т.1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) социалното ведомство, в чиято структура е Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020", следва да уведоми ВАП за това извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по мярка "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3", установени ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното.

ВАП следва да бъде уведомена с доклад за извършените действия. В случай, че бъдат установени данни за престъпления и нарушения, ще бъде уведомена компетентната прокуратура.

Още през май 2020 г. ВАП започна събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им към други програми, чиято цел е подпомагане на борбата с COVID-19, напомниха от съда.

Скандалът с начина, по който се изразходват средствата, се разгоря преди няколко дни на заседание на финансовата комисия към СОС, след като кметът на "Красно село" от Демократична България Росина Станиславова отказа да отговори какви средства са получили тя и хора от екипа ѝ по европейска програма по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".

Това се случи след жалба в общинския съвет, в която се казва, че по време на изпълнение на проекта Станиславова е раздала на самата себе си и на свои служители "крупни суми" от бюджета на проекта.

В началото тя отказа да назове сумата, която самата тя като водещ на проекта и други хора, са получили. По-късно стана ясно, че става дума за 41 000 лв. 

ДБ свали доверието си от Росина Станиславова.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини