За кого са скроени критериите за инвестиции в Програмата за развитие на селските райони

Комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони ще обсъжда утре критерии за допустимост и кой ще може да се възползва от подпомагане по т.нар. инвестиционни мерки от програмата. Това са мерки, към които има изключително голям интерес. Чрез проектите по тях могат да се закупуват модерна техника и оборудване за земеделието.

За хиляди животновъдни стопанства европейските програми и проекти са химера, твърди председателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. По думите му хиляди животновъдни стопанства нямат никакви инвестиции и никаква, дори елементарна, механизация.

„Водим реална борба, защото на практика 80% от бюджета ще отиде за зърнопроизводство – докъде повече? Колко повече отиват в този сектор? Трябва да се каже – държавата подкрепя основно зърнопроизводството, всички овцевъди и животновъди, въобще плодове и зеленчуци да станат зърнопроизводители и да се знае – ще си внасяме месо, ще си внасяме плодове и зеленчуци, ще внасяме млечни продукти и ще гледаме само зърно“, коментира Симеон Караколев пред БНР.

Средства се дават за иновации, а много от животновъдните стопанства нямат дори доилна зала, доят на ръка, изтъкна Караколев. Ситуацията с достъпа на животновъдите до евросредства той определи като „животновъдите остават да лапат мухи“.

Търсени са били балансирани варианти за критериите по програмата, „за да има за всички“, но това не се е получило, обясни от своя страна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „Не може зърнопроизводителите да са виновни за несгодите на всички други браншове“, изтъкна той.

„В критериите, погледнати от наша страна, в голямата си част ние сме изключени. Така са заложени като параметри, не знам кой ще бъде оценен и ще спечели проект по тези критерии. Има неща безумно заложени“, заяви Костадинов в предаването „Преди всички“.

В предния програмен период от 600 подадени проекта 580 са на чувствителните сектори, уточни той.

За кого тогава са направени настоящите критерии?

„Сигурно обслужват някой. Щом няма да отидат при тях, щом няма да отидат и при нас, къде ще отидат? ще отидат в посока, където са насочени такива проекти. Положението е такова: разиграване на един сценарий на точките – какво искаш да вземеш и какви точки събираш. Защото не ги ли събереш, не можеш да участваш, не можеш да бъдеш класиран.“

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини