Първомайските ученици отбелязаха Деня на розовата фланелка

Изображение 1 от 5

    Първомайските училища спазиха традицията и се включиха в отбелязването на Деня на розовата фланелка. Всяка година, в последната сряда на месец февруари, училищата порозовяват – децата носят розови дрехи, класните стаи и коридорите се окичват с розови табла.

    Историята на този ден започва преди14 години, когато през 2017-а деветокласник от Канада се появява в училище, облечен в розово поло. Така той си навлича обидите и подигравките на по-големите момчета. Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс стават свидетели на тормоза. На следващия ден те купуват 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче. А не след дълго денят започва да се отбелязва и в много други страни.

    Денят на розовата фланелка дава възможност на ученици и учители да търсят все по-нестандартни форми, които да насочват вниманието към този проблем сред децата. Рядко учениците се ограничават до изработването на табла, а учителите до провеждането на беседи. Те търсят пърформанс и провокация, която да се запечата в съзнанието на всички и да ги направи по-добри.

    В НУ „Христо Ботев“ третокласници създадоха „Кутия за добри дела“ и я подариха на другите класове, за да съхраняват добрините.  В СУ „Златаров“ към небето полетяха розови балони. Розови балони имаше и в ОУ „Георги Караславов“, там четвъртокласници писаха писма с добри думи. Учениците от ОУ „Кирил и Методий“ се подредиха във формата на голямо сърце. Гимназистите от ПГСС „Васил Левски“ научиха някои факти за тормоза в училище от специално изработена презентация.

    Денят на розовата фланелка е един ден от училищния календар, но той трябва да възпитава не за ден, а завинаги  - отричането на тормоза, отричането на насилниците и агресията. Този ден е повод да се говори и да се  възпитава у малки и големи ценности, утвърждаващо добротата.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини