Пет училища в Перник искат освобождаване от такса „Смет“

Пет учебни заведения в Перник, които са на пряко подчинение на Министерството на образованието и науката /МОН/, са внесли искане в Общинския съвет са освобождаване от такса „Битови отпадъци“ /ТБО/ за 2022 г., съобщиха от местния законодателен орган. Държавните училища на територията на общината са били освободени от ТБО за 2021 г. с решение на Общинския съвет от 18 декември миналата година. За предстоящата 2022 г. такова решение все още не е взето.
Община Перник е приела механизъм по отношение на общинските училища за ежегодно дофинансиране на делегираните им бюджети със средства, които покриват разходите им за ТБО. Това не се случва с държавните училища, които са на подчинение на МОН. Очакваната дължима сума от петте учебни заведения за ТБО сумарно е 93 200 лв. От тях на Професионалната гимназия по техника и енергетика „Христо Ботев“ се падат 43 000 лв., от които 21 000 лв. са за закритата Професионална техническа гимназия „Юрий Гагарин“, чиято сграда не се използва. За Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ налогът е в размер на 9500 лв., на Професионалната гимназия по икономика - 7000 лв., на Техническата професионална гимназия „Мария Кюри“ - 9700 лв., на Професионалната гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“- 24 000 лв.
В бюджетите на тези училища не са предвидени средства за заплащане на ТБО. Таксите са непосилни за училищата и заплащането им би довело до рязко ощетяване на бюджетите им, уверяват директорите на петте учебни заведения. Според тях, от друга страна неплащането им би довело до прогресивно натрупване на лихви, невъзможност за кандидатстване по проекти, лишаване на колективите от допълнителни заплащания.
Утре Общинският съвет ще решава дали да освободи петте държавни гимназии от заплащането на ТБО

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини