За първи път у нас отстраниха тумор на панкреаса с робот Да Винчи

Екип на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извърши частично отстраняване на панкреаса с помощта на робота Да Винчи на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор. Прецизната минимално инвазивна операция е първа по рода си в страната, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентът се възстановява бързо и е изписан без усложнения няколко дни след извършената интервенция.

Важна част от медицинската грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник отделение по Интервенционална гастроентерология. След извършената ендоскопска ехография се установява, че става въпрос за невроендокринен тумор, който засяга тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първоначалното предположение. Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно - със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия.

Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система Да Винчи - моделът Xi, допринася за изключително прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури. Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми.

Невроендокринните тумори на панкреаса произхождат от ендокринните клетки на жлезата, съсредоточени в т.нар. островни клетки, затова се наричат още тумори на островните клетки. Те са по-редки от карцинома на панкреаса, който произхожда от екзокринните части на жлезата. Могат да не предизвикват симптоми или да предизвикат редица разнообразни оплаквания, според това дали са функционални и секретират хормони. В повечето случаи навременното дефинитивно отстраняване на тези тумори е много важно, защото злокачествените образувания често дават метастази в черния дроб, което влошава прогнозата за пациента.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини