Племето чероки иска от Джип да смени името на своя 4х4

Легендарният 4х4 Jeep Cherokee, който е почти на 50 години, може да бъде принуден да смени името си, тъй като според вожда на едноименното племе е дошло времето компаниите и спортните отбори в САЩ да спрат да го използват, предаде Франс прес.

Вождът на племето чероки Чък Хоскин заяви, че повече няма да толерира използването на името от компанията, потвърди пред АФП говорител на племето.

Вождът е съобщил това във видеоконферентна връзка на 29 януари на компанията-майка на Джип - Стелантис (Stellantis), появила се от сливането на френския автомобилостроител Пе Ес А (PSA) и италианско-американската компания Фиат-Крайслер (Fiat Ц Chrysler).

Автомобилната компания не отговори снощи на молбата на АФП за коментар.

Мисля, че е настъпил моментът компаниите и спортните отбори в тази страна да премахнат индианските имена, изображения и талисмани от продуктите и екипите си, заяви вождът на племето чероки в декларация, изпратена на 14 януари до списание "Кар енд драйвър".

Знам, че това е направено с най-добри подбуди, но за нас не е проява на уважение името ни да е изписано отстрани на автомобила, подчерта той.

Jeep пусна 4х4 през 1974 година и оттогава са излезли няколко модела.

Отборът по американски футбол на Вашингтон и бейзболният отбор на Кливланд също бяха принудени да се откажат от имената си, заимствани от индианските племена, съответно Редскинс (Redskins) и Индиънс (Indians), припомня АФП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дамян
    1 0
    09:25, 24 фев 2021
    Не виждам какво обидно има в това един як джип да носи името на това племе.Тези са като нашите ци.ани, които се обиждат,когато не им казват роми.В скоро време ще ни съдят, ако използваме червенокож, чернокож.Спрете се, бе.
Последни новини