Галъп: Голяма част от българите вече са преболедували COVID-19

Социологическите резултати на "Галъп интернешънъл болкан" от независимо изследване "лице в лице", проведено между 4 и 12 февруари с 1011 пълнолетни българи в цялата страна, показват че голяма част от българите явно вече са преболедували COVID-19.

Проучването е част от редовната програма на агенцията и анализаторите отбелязват, че са направени много изследователски вълни, които улавят динамиката и интензитета на разпространение на болестта, което дава основание да се направят важни количествени оценки.

Данните, представяни от епидемиолозите и НОЩ, се базират на доказани и регистрирани случаи, но много заболели в лека форма не правят тест или правят т.нар. бърз тест в домашни условия и не се регистрират при положителен резултат. Много са и случаите на почти безсимптомно преболедуване, когато на човек му е трудно да установи, че е болен, казват от "Галъп интернешънъл болкан" и добавят, че именно поради тези съображения демоскопията е много полезна, особено при сравнително ниско ниво на тестване в страната.

Според данните 16 процента декларират, че са прекарали болестта - леко или тежко. Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или не са я декларирали пред медицинските власти.

Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което корелира и с медицинската статистика.

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, респективно в София и по-големите градове. Най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните над 65 г. и в селските райони.

Данните показват, че директната готовност за ваксиниране е близо една трета - 27 на сто казват, че биха се ваксинирали, а 48 процента - не биха. Има 24 на сто колебаещи се и около един процент, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването.

Тези, които казват, че не биха се ваксинирали, са най-вече младите групи от София и по-големите населени места. Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора, казват от "Галъп интернешънъл болкан".

Те отбелязват, че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация - явно сред тях желанието за ваксиниране се чете като доверие и лоялност. Макар не това да е водещият белег на разделение, той следва да се има предвид, защото сочи потенциална политизация дори и в тази тема, а това би било опасно, казват от "Галъп".

Според тях изследването регистрира, че към момента пандемията в България вероятно ще се отрази на избирателната активност, но не толкова драстично.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини