Брифинг на щаба (на живо)

Доволни сме от постигнатите резултати до момента, следим всяко едно число с необходимата загриженост и тревога. Следим нарастването на случаите, но, въпреки всичко, отчитаме и нещо, което към настоящия момент е добър знак - нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения.

Здравната система не е натоварена и това позволява да продължим с плана са мерките, така както е предвидено с анализ на 14 дни, така започна министър Костадин Ангелов редовния брифинг на щаба. Той изнесе данните за деня.

40% са заети леглата за неусложнени пациенти, интензивните - 42%. Най-много "интензивни" легла са заети в Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково.

Доц. Кунчев каза, че няма някаква особена динамика на Балканите и Европа. 127,4 на 100 хил. е заболеваемостта през последната седмица, на 25 място сме в Европа, на пето място на Балканите. България и Гърция, както и страните от Скандинавието, с изключение на Швеция, са в най-светлата зона, посочи Кунчев.

Смъртността у нас е 7,3 на 100 хиляди. 14 области в България са в червената зона, има тенденция да влизат още области. В Кюстендил процентът на установените с британския щам е сравнително висок, но разпространението му е много бавно. Най-много случаи на британския вариант на вируса засега има в Гърция, каза Кунчев. Няма установени случаи на вариантите от Бразилия и ЮАР у нас.

Тенденцията е на нарастване на случаите, каза ген. Мутафчийски - с 23% спрямо миналата седмица. Намираме се на нивата от миналия октомври, кривата не е толкова остра засега. Смъртността се колебае, няма експоненциална зависимост. Но тенденцията е ясна.

Втора фаза на ваксинацията е почти приключена. Определени са местата на ваксинационните пунктове и ваксинационният щаб предлага да се премине към четвърта фаза - масова ваксинация, в която се предвижда да бъдат ваксинирани хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания.

Проблем е, че голяма част от заявилите, че искат да се ваксинират по списък, не идват, каза шефът на "Пирогов". Затова той счита за добра идея да се отворят следващи фази, за да могат да се ваксинират тези, които наистина желаят и сега чакат.

Очаква се Европейската агенция да одобри още две ваксини.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  И
  И
  5 0
  11:24, 18 фев 2021
  Освен статистика друго не казаха, защото толкова се умотаха, че сами не си вярват какви лъжи бълват вече... Реялно досега нищо не са направили, освен безсмислени мерки...

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини