Брифинг на щаба (на живо)

Доволни сме от постигнатите резултати до момента, следим всяко едно число с необходимата загриженост и тревога. Следим нарастването на случаите, но, въпреки всичко, отчитаме и нещо, което към настоящия момент е добър знак - нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения.

Здравната система не е натоварена и това позволява да продължим с плана са мерките, така както е предвидено с анализ на 14 дни, така започна министър Костадин Ангелов редовния брифинг на щаба. Той изнесе данните за деня.

40% са заети леглата за неусложнени пациенти, интензивните - 42%. Най-много "интензивни" легла са заети в Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково.

Доц. Кунчев каза, че няма някаква особена динамика на Балканите и Европа. 127,4 на 100 хил. е заболеваемостта през последната седмица, на 25 място сме в Европа, на пето място на Балканите. България и Гърция, както и страните от Скандинавието, с изключение на Швеция, са в най-светлата зона, посочи Кунчев.

Смъртността у нас е 7,3 на 100 хиляди. 14 области в България са в червената зона, има тенденция да влизат още области. В Кюстендил процентът на установените с британския щам е сравнително висок, но разпространението му е много бавно. Най-много случаи на британския вариант на вируса засега има в Гърция, каза Кунчев. Няма установени случаи на вариантите от Бразилия и ЮАР у нас.

Тенденцията е на нарастване на случаите, каза ген. Мутафчийски - с 23% спрямо миналата седмица. Намираме се на нивата от миналия октомври, кривата не е толкова остра засега. Смъртността се колебае, няма експоненциална зависимост. Но тенденцията е ясна.

Втора фаза на ваксинацията е почти приключена. Определени са местата на ваксинационните пунктове и ваксинационният щаб предлага да се премине към четвърта фаза - масова ваксинация, в която се предвижда да бъдат ваксинирани хора над 65-годишна възраст и хора с хронични заболявания.

Проблем е, че голяма част от заявилите, че искат да се ваксинират по списък, не идват, каза шефът на "Пирогов". Затова той счита за добра идея да се отворят следващи фази, за да могат да се ваксинират тези, които наистина желаят и сега чакат.

Очаква се Европейската агенция да одобри още две ваксини.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    И
    И
    5 0
    11:24, 18 фев 2021
    Освен статистика друго не казаха, защото толкова се умотаха, че сами не си вярват какви лъжи бълват вече... Реялно досега нищо не са направили, освен безсмислени мерки...
Последни новини