Съдът отложи делото срещу Навални за дата, в която има друго дело

Решението на съда по делото за клевета срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални ще бъде оповестено на 20 февруари, обяви съдия Вера Акимова на днешното съдебно заседание. В същия ден Навални трябва да се яви по другото дело, по което прокуратурата иска да му бъде заменена условната присъда с ефективна. Според пресс-секретаря на московския съд Уляна Солопова, цитирана от руската служба на BBC, между двете събитията има четири часа.

Държавният обвинител по делото срещу руския опозиционер Алексей Навални, обвинен в клевета спрямо ветеран от Великата отечествена война, поиска за подсъдимия глоба от 950 000 рубли (около 10 600 евро). Навални е обвинен в разпространение на "лъжлива" и "обидна" информация за ветерана Игнат Артеменко. Ветеранът се появи в предизборен клип за референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин. Навални нарече участниците в този клип "позор за нацията" и "предатели".

Фролова заяви в пледоарията си, че Навални умишлено е искал да дискредитира победата СССР във Великата Отечествена война.

Навални и защитата му обърнаха внимание, че в делото са допуснати, като доказателства фалшиви документи. “Артеменко не е се подписвал по нищо. По-точно се е подписал веднъж, а всички останали документи явно и небрежно са подписани от други хора”, заяви Навални. Той обвини и внука на Артеменко, който е основен свидетел по делото и чест гост в телевизионни предавания, че търгува с дядо си. Като доказателство Навални каза, че внукът има месечен доход от 3000 рубли (66 лв), а съпругата му 1900 рубли. “Той си купува кабриолет, той си купува Mercedes GL-450. Аз имам много по-голям доход, но не мога да си позволя такива автомобили”, каза Навални.

Алексей Навални и адвокатите му обърнаха вниманиение по време на съдебното заседание, че дори свидетелят на прокуратурата, която направи лингвистически анализ на думите му отрече в думите му да има разпространение на сведения и клевета, както твърди прокуратурата, а само оценъчни твърдения, което не е престъпление.

Навални неколкократно заяви, по време на това и предишното съдебно заседание, че процесът е фабрикуван и не вярва в правосъдието и си позволи няколко пъти да се пошегува със съдията: 

“Почти месец седя тук и вижте какво ми се случи: Нямам сол в килията си. Поръчвам си на лавката, но не ми я носят. Моля жена си, тя поръчва, но пак не ми я носят. А тя поръча и краставички и ми ги донесоха. Но миналия ден се отваря прозорчето на килията и ми предават 3 кг сол. Сега в килията си имам краставички и сол. Не знаете ли ваш чест, как да си направя солени краставички?

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини