Chevrolet Volt може и да не види бял свят

Представян и маркетиран като модела, който би трябвало да преобърне нещата за General Motors, Chevrolet Volt сега изведнъж се изправя пред препятствия. От GM съобщават, че хибридната технология, която би трябвало да удължи максималната дистанция на модела, няма да успее да се появи до ноември 2010 година, както бе предварително предвидено.

Нещо повече – оказва се, че Volt все още не се е доказал като рентабилен модел. Предполага се, че в началото GM ще продават Volt на загуба, докато си възвърнат първоначалните инвестиции. Подобна стратегия бе следвана от Toyota с техния Prius. В момента General Motors търси заеми, с които да успее да доразвие технологиите си и да успее да пусне Volt навреме.

Какво е известно на този етап за модела? Той би трябвало да може да ускорява до 160 км/ч. Както бе казано и преди, 64 км ще могат да бъдат изминати на електрически режим. Затова и от GM си позволяват да наричат колата Extended-Range Electric Vehicle. В основата е пакет 16-киловатовчасови литиево-йонни батерии, аранжирани във форма на буквата Т. Освен това има и електрически мотор с мощност от 150 к.с. и въртящ момент от 370 Нм независимо от оборотите.

Зареждането на батериите става, когато те се свържат със 120- или 240-волтов контакт. При 240-волтов контакт батериите могат да се заредят за 3 часа, докато с по-маловолтовия ще са необходими близо осем часа за пълно зареждане. Така с оглед на цените на горивата и на електричество в САЩ, Volt ще излиза 6 пъти по-евтино в сравнение с бензиновите аналози.

Дизайнът на серийния Volt видимо се е променил в сравнение с този на оригиналния прототип, показан по време на автомобилното изложение в Детройт през 2007 година. Вече го няма този широк силует, нито издяланите по-остри линии, като вместо това има нова по-гладка, елегантна и конвенционална каросерия, която все още носи чертите на прототипа. Няма спор, че окачването е отлично, предлагат се четири дискови спирачки, регенеративно спиране, както и серво, разбира се.

Тъй като икономията на гориво е един от най-големите ограничители, аеродинамиката е играла голяма роля за изграждането на окончателния външен вид. Volt има доста по-обла и аеродинамична предна престилка, така че да бъде максимално обтекаема. Отзад има малко повече остри ръбове, както и внимателно направен спойлер, благодарение на който въздухът да преминава най-лесно.

Интересното е, че автомобилът никак не е малък. Междуколесната база е 2 685 мм, а ширината – 1 798 мм. Багажникът предлага малко над 300 л обем. Максималната дължина е 4 404 мм, което показва, че праговете са относителни къси. Височината от 1 430 мм пък показва, че аеродинамиката наистина е приоритет.

Очаква се Volt да бъде произвеждан във фабриката на GM в Детройт, но на този етап все още ръководството на компанията води нужните преговори.Производството на моделите, предназначени за САЩ, ще започне през 2011 година.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини