Борел: Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия

Трябва да избегнем постоянната конфронтация с Русия, призова днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той съобщи, че ще се възползва от правото си да предложи нови действия в отговор на руските усилия за разпространение на дезинформация, нанасяне на удари в интернет и създаване на други хибридни заплахи. По неговите думи на кръстопътя, до който ЕС е достигнал в отношенията си с Москва, ще се реши как ще бъде повлияна световната сигурност в този век.

Много се тревожа за геостратегическите избори на руските власти. Руската страна няма намерение да води конструктивен диалог, ако ЕС поставя въпроса за човешките права. Русия се опитва да раздели ЕС, не трябва да влизаме в този капан, добави Борел.
Русия се отдалечава от Европа, защото възприема либералната демокрация за заплаха за нейното съществуване. Руското ръководство върви по пътя на авторитаризма, заяви той.

По неговите думи днес отношенията между Москва и ЕС са се върнали в точката преди края на Студената война. Русия не изпълни очакванията да се превърне в съвременна демокрация. Посещението ми там криеше заплахи, но ги приех, защото даваше възможност лично да оценя възможността за работа с Русия. По-разтревожен съм след моето завръщане, заяви Борел.

Той отбеляза, че взаимното разочарование и недоверие между ЕС и Москва растат. Според него част от стратегическите отношения са дълбоко засегнати от стремежа на ЕС за по-природосъобразна икономика. Борел отбеляза, че е посетил лобното място на Борис Немцов. Неговият случай е предупреждение за това, което наблюдаваме днес, добави върховният представител, който уточни, че е направил всичко по силите си, но не е успял да се срещне с опозиционера Алексей Навални.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини