НСлС, прокуратурата и ГДБОП са помогнали на ФБР да разкрият киберпрестъпления за 46 млн. долара

Националната следствена служба, прокуратурата и ГДБОП са взели участие в международна операция по противодействие на компютърни престъпления, от които са били нанесени щети за 46 млн. долара. Това съобщиха на брифинг от следствената служба.

Престъпната мрежа на NetWalker е работила активно от март 2020 г. Измамата ставала чрез фишинг мейли. Целият компютър се заразявал със зловреден софтуер, а информацията в него се криптирала. След това до жертвата се изпращало отделно писмо, в което се искало да се плати определена сума в криптовалута, за да не бъде разпространена информацията от компютъра. За да покажат сериозността си, престъпниците публикували в онлайн пространството част от придобитата информация. При изплащане на откупа те винаги давали т.нар. "ключ" към откраднатите данни.

На територията на САЩ е бил задържан канадски гражданин. В България се намирали наети сървъри, които поддържали два сайта в "дарк нет", чрез които се извършвало престъплението - през тях ставало изнудването и плащането от жертвите.

Следователят Светослав Василев от НСлС, работещ по случая, обясни, че от киберпрестъплението били засегнати множество институции и болнични заведения. Като даде за пример университета в Сан Франциско, който е изплатил 1,1 млн. долара на престъпниците, за да откупи своя информация. По думите на Иванов към момента са установени 305 жертви в 27 държави.
От НСлС отбелязаха, че това не е единственият случай, по който работят с ФБР и има още поръчки за съдействие с правоохранителните органи на САЩ.
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини