Ангелов: Мерките дават резултат, вървим по правилния път

Мерките дават резултат и вървим по правилния път. Това отчитат здравните власти и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, който изрази подкрепа към заповедта на министъра на здравеопазването относно сроковете за разхлабване на мерките на редовния брифинг в Министерския съвет.

Дневната ни заболеваемост падна на 100 души на 100 000 души население. Най-висока заетост на интензивните легла е в София- област, Шумен и Добрич.

За последната седмица броят на излекуваните е над 6000 души. Запазва се тенденцията за по-голям брой на излекуваните спрямо потвърдените, допълни Ангелов.

"Продължаваме да поддържаме изключително ниски нива на заболеваемост, постигаме изключително добър резултат въпреки приемливите и не толкова строгите мерки в сравнение с ЕС", отчете още здравният министър.

Ангелов коментира, че не се обижда на всички квалификации, които се правят по негов адрес. "Сигурен съм, че след време най-големите ми критици с благодарност ще се подходят за всичко, което сме направили", отсече здравният министър.

„Картата на Европа е цялата в червено с няколко изключения. Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия, която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. За периода от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди. Това ни нарежда на 27 място в ЕС и 6-о на Балканите. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни нарежда на 11-то място в ЕС”, обясни от своя страна доц. Ангел Кунчев.

„Този толкова малък вирус ни върна ценностите в живота. В края сме на едно много противоречива седмицата. От една страна мерките дават резултат и всички трябва да сме доволни от него. От друга страна обаче хората започват да стават недоволни от това, което се случва, започва да им се изчерпва търпението, те си искат живота обратно, работата, приятелите си и събиранията. Ние не по-малко искаме живота обратно. Но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави. Не се обиждам и не се сърдя на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко време най-големите ми критици с благодарност ще се подходят за всичко онова, което сме направили до момента - за нашата последователност, упоритост и всички усилия, които сме положили до този момент“, заяви Ангелов.

„Не сме си поставили такава цел и или имаме притеснения, че ще убием туристическия бранш. Целта на мерките, които поставяме по отношение на ограничителния режим на влизане в страната е друга – да спасят човешки животи, а не да убият хора. Разбирам притесненията на туристическия бранш. Ние сме подходили изключителни гъвкаво, дали сме указания на всички директори на РЗИ за българските граждани, които предстои да влязат в страната. Тези хора ще бъдат поставени под карантина или ще има бъде извършен антигенен тест на влизане, или до 24 часа ще им бъде направен PCR тест и при отрицателен резултат карантината им ще бъде вдигната“, посочи Ангелов.

„Виждате какво става в другите държави – затварят се граници. Нещата са изключително сложни и динамични във всяка държава. В Израел виждате колко много ваксинирани и колко много нови случаи има. Те доскоро бяха в изключително добра кондиция, но сега нещата са променени. Много въпроси се задават защо това се случва“, допълни той.

Мутафчийски кизрази подкрепа от името на Националния оперативен щаб за заповедта на министъра на здравеопазването за сроковете, които са разписани за разхлабването на мерките.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Др
    ДРУГАРЯ САТАНА
    2 0
    11:15, 28 яну 2021
    Експериментите с "ваксината" върху пс етата, може да се използват после и срещу колхозкин, поради генетична близост затова, гаварит масква, заповяда на т иквата да прекрати експериментите :)
    а тоя к атил ви лъготи.
  • 2
    Др
    ДРУГАРЯ САТАНА
    4 0
    11:18, 28 яну 2021
    А за какво трябва да ти се благодари ?! Че си по мяра послушко ли ? :)
  • 3
    Ей
    ЕЙ ПРАСЕ,
    3 0
    11:25, 28 яну 2021
    Времето ти изтича! Марш у болницата в хасково!
  • 4
    3,
    3,14
    4 0
    11:26, 28 яну 2021
    Ангелов,ти в кой свят живееш?През капитализма никой не мисли за доброто на хората,а само как да вземе и последния лев на бедния!Явно е,че и теб те зомбираха!!
  • 5
    Па
    пациент
    4 0
    11:48, 28 яну 2021
    признават чеваксината наПфайзер не я бива уж в Израел масово ваксинират с нея а броя на заболелите нараства , и сега кво пройм
  • 6
    Коцьо, кого лъжеш, дяволе,гушкай си парите, ама народа остави на мира. Ти мислиш за мене... и как да ти повярвам?
Последни новини