Ползи от омега-3 мастните киселини и откъде да ги набавим

Човешкото тяло може да произвежда повечето видове мазнини, от които се нуждае, за да функционира. Има обаче една група, наречени есенциални мазнини, които не могат да бъдат синтезирани в организма. Това са омега-3 мастните киселини. Заради това те често биват наричани незаменими, защото не могат да бъдат образувани в организма, а същевременно имат съществена роля в редица процеси и функции в тялото.

Омега-3 мастни киселини могат да се доставят чрез храната или чрез добавки. Най-богати на омега-3 са рибата, ядките, лененото семе, растителните масла и зелените листни зеленчуци. Съществуват три вида омега-3 мастни киселини, като всяка от тях се среща в различни източници. И трите форми на тези киселини имат своите ползи за организма.

Ползите за здравето от омега-3 мастните киселини са много. Те включват намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, преждевременна смърт, рак, хронични възпаления в тялото, дегенеративни заболявания, тромбози, инфаркти и инсулти, според healthdigest.com.

Омега-3 мастните киселини могат да се свържат с по-нисък риск от повишаване на триглицеридите и холестерола в кръвта. Освен това се смятат за полезни в контрола на кръвното налягане.

Някои изследвания, цитирани от healthdigest.com, показват, че хората, които получават оптимални количества омега-3 чрез храната си, имат по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер, деменция и други когнитивни разстройства, както и възрастова дегенерация на макулата на окото.

Омега-3 мастните киселини могат да намалят възпалението и болките при ревматоиден артрит, сухота в очите, различни алергии според National Institutes of Health. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания препоръчва консумацията на поне две порции риба на седмица. Сред богатите на омега-3 риби са сьомга, пъстърва, есетра, скумрия, херинга, риба тон.

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Последни новини