Япония скоростно отрече, че има решение за отмяна на игрите в Токио

Япония остава твърдо уверена в отдадеността си за провеждане на летните олимпийски игри в Токио. Страната скоростно отхвърли твърдения, че се подготвя отмяна на най-значимото спортно събитие в света.

Само часове по-рано "Таймс" съобщи, че японското правителство е стигнало до заключението, че заради пандемията от коронавируса игрите трябва да бъдат отменени. Според информацията целта на страната ще е Токио да приеме събитието в първия възможен момент в бъдеще - през 2032 г. (през 2024 г. игрите са в Париж, а през 2028 г. са в Лос Анджелис).

Игрите в Токио 2020 вече бяха отложени с година заради пандемията и са насрочени за това лято. В събота ще се отбележат шест месеца до деня, в който игрите трябва да бъдат тържествено открити.

"Таймс" се позовава на високопоставен член на управляващата коалиция, според когото няма как събитието да се проведе тази година. Твърдението е, че се търси подходящият начин, по който Япония да се откаже, но да запази позиции за домакинство в следващите години.

"Никой не иска да е първият, който ще го обяви, но всички са обединени, че е прекалено трудно. Лично аз не мисля, че ще стане", заяви цитираният източник на "Таймс".

Говорител на правителството отрече информацията. Губернаторът на Токио Юрико Коике каза, че разговори за отмяна или отлагане на игрите не са водени.

Организационният комитет също опроверга материала на "Таймс", като подчерта, че правителството и МОК са "напълно съсредоточени" върху провеждането на игрите. "Много е разочароващо да видиш, че "Таймс" е развил подобна таблоидна история чрез недостоверен източник", заявил член на организационния комитет пред "Ройтерс".

Преди ден президентът на МОК Томас Бах заяви, че организацията няма резервен вариант за игрите, тъй като "към момента няма причина да смятаме, че олимпийските игри в Токио няма да започнат на 23 юли".

Проведено наскоро изследване показа, че все повече японци са против провеждането на игрите това лято.

Отлагането на игрите с една година оскъпи значително организацията им. Бюджетът за домакинството скочи до 15.4 милиарда долара.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини