Ваня Нушева: ЦИК е водеща в определянето на изборните правила

Извършването на промени в Изборния кодекс чрез Закона за извънредното положение не е удачна законодателна техника. Това каза в предаването „Преди всички“ преподавателят по избирателни системи Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници”.

Принципен е въпросът и подходът дали един закон се променя самостоятелно или през друг закон, посочи тя и даде пример - миналата година през Закона за държавния бюджет бяха извършени промени в Закона за политическите партии.

Когато става въпрос за организирането на изборния процес, редно е ЦИК да определя основните правила, смята Нушева, според която е по-удачно ЦИК да направи това след консултации, отколкото здравният министър да определя процедурно как да се организират изборите заради епидемичната обстановка.

Основателни са критиките на ЦИК, че не са дефинирани съществени детайли от изборния процес във връзка с карантинирането на лицата, подчерта Ваня Нушева пред БНР. По думите й дискусията в парламента ще се съсредоточи върху това дали ще бъде оставена широка рамка от правомощия от ЦИК, или ще бъдат прецизирани повече детайли.

Стоят неизчистени няколко въпроса – как се процедира с машинното гласуване, с разписките, издавани от машините, при какви условия се броят, допълни преподавателят.

Внимателно трябва да се подходи и към видеонаблюдението, отбеляза Ваня Нушева. Централизирано видеонаблюдение в секциите към този момент е много рискова идея, заяви тя. „Но пък самостоятелното заснимане от наблюдатели и застъпници е въпрос, който не е намерил своето разрешение.“

Необходима ли е по-дълга листа от членове на секционните избирателни комисии?

„Трябва да има резервен списък от кандидати за членове на СИК. Тук е мястото на политическите партии да бъдат достатъчно активни, да предложат повече членове на СИК, включително резерви.“  

Една от идеите в тази посока за по-гъвкаво решение е да бъдат предложени преболедували хора и учители, които вече са ваксинирани, каза още Ваня Нушева. Тя припомни, че още в началото на септември неправителствени организации са правили предложения в тази посока - за гарантиране на съставите на СИК, но Народното събрание ги е неглижирало.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини