Премиерът: COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа

„Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

„За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа“, посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави. 

Борисов акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Българският премиер бе категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС. Европейската агенция по лекарства работи за увеличаване на производителния капацитет с компаниите, както и Европейската комисия. Надявам се това, което сме платили - големите количества в следващите месеци да дойдат в България. Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал”, заяви премиерът.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията министър-председателят информира, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация. „Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  То
  Томова
  9 -1
  10:41, 22 яну 2021
  Кой вирус не мутира, бе, идиоти гологлав-мутаф-боко-вци? Кой?!!!
  Три месеца концлагер, лелеяната мечта на ******* Диктатор!
  Предизбори, избори, следизбори – концлагер! И абсолютни манипулации с цифри и внушения за „нов формат“ на вируса. „Системите щели да гръмнат“.
  Да ви гръмнат тиквите, да ви гръмнат! „Системите“, сиреч болниците и здравната лайняна реформа е гръмнала изобщо, благодарение на ******* и Хунтата, и червеите му плазмодии – щабове, балтови, кунчеви, и всякакви други малоумници.
  Убихте държавата, бизнеса, убихте хептен психиката на хората.
  Може и да СТЕ ни карма, която заслужаваме, обаче вие, изроди крадливи, каква карма ще плащате, бедна ви е фантазията!!!
 • 2
  3,
  3,14
  8 -1
  13:36, 22 яну 2021
  Гербераскаите мутри нямат намерение да се явяват на 4 на избори,затова са всичките тези тарикатлъци!Краде им се още!
 • 3
  Ки
  Киро
  6 -1
  14:47, 22 яну 2021
  Ще мутира до пълно налагане на розовия фашизъм! И всички репресии и издевателства са "от загриженост към хората и за благото на хората"
  • Ка
   казват му
   3 -2
   21:31, 22 яну 2021
   либерален фашизъм. ще ви ваксинираме за ваше добро. нищо че не искате. вие сте тъпи да мислите.
 • 4
  Zo
  zoro
  1 0
  08:38, 23 яну 2021
  Ами той като вас вируса, мутирал и без общо правило по кето да действате!
 • 5
  Ге
  Генчо
  2 0
  10:00, 25 яну 2021
  Таз годишният грип, е Ковид 19. Политически необходим, лекарски необходим! С един грип – 100 резултата. За света, можем да пишем до утре! За България, важното е ******* да остане на власт! Да Ви са честити, Ковида и царуването на *******! Чак да ти домилее за грипа, дето го пенсионирахме!
Последни новини