930 кучета са кастрирани от началото на кампанията в община Перник

930 кучета са кастрирани от началото на кампанията, инициирана от община Перник до края на 2020 г. От тях 573 са безстопанствени. Над 270 домашни животни са кастрирани от Фондация „Четири лапи“ и 90 в общинския приют. Осиновените чрез партньорските организации на общинската администрация животни са 271, от тях 156 в чужбина. 

Работата ще продължи и тази година, като всеки стопанин на домашно куче може да заяви в деловодството на Община Перник, в кметството по местоживеене или на телефон 0884 458 769. Фондация „Четири лапи“ също ще продължи работата по кастрирането и чипирането на заявените домашни животни в селата Мещица, Студена, Големо Бучино, Рударци, Кладница, Драгичево, Кралев дол, Боснек и Чуйпетлово, както и в кварталите Изток, Църква, Калкас и Бела вода. В останалите населени места на територията на общината заявките вече са изпълнени.    

„През изминалата  година бе поставено  началото на една иновативна кампания в община Перник и така започнахме решаването на проблема с безстопанствените кучета в града и населените места. Имахме трудности, но направеното за една година не е малко“, каза секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков. Той допълни, че  има още много работа и много път да се извърви, защото няма как за толкова кратко време да се случат чудеса. „Работим изключително добре с общинския приют за безстопанствени кучета и Фондация  „Четири лапи“, които приемат присърце амбициите ни да се справим с проблема, който стои нерешен  от години“, подчерта Жлябинков. 

Кампанията по кастрирането на домашни кучета в селата също върви успешно. До момента има над 700 заявки и продължават да се получават още.  Кастрирането е напълно безплатно. Собствениците на домашни кучета се освобождават и от годишната такса в размер на 50 лева.

Д-р Маргарита Чанкова  от Фондация „Четири лапи“ припомни, че Община Перник е първата в страната, започнала такава кампания. Тя добави, че вече има интерес от други общини да следват този опит. „Много е важно, че се работи по кастрирането на дворните кучета. Така ще се пресече пътят на домашните животни от двора към улицата. Реагираме на всички подадени сигнали и имаме пълната подкрепа на общинската администрация“, коментира д-р Чанкова.

Източник: Perunik.COM

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
16 май 2021
Последни новини