Турция срещу "дигиталния фашизъм и незачитането на правилата"

Турция обяви, че ще направи всичко нужно, за да защити данните, личния живот и правата на гражданите си, предаде Ройтерс. Това написа турският заместник-министър на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян в Туитър, социална медия, която Анкара санкционира, тъй като не се подчини на действащ от скоро в страната закон.

Според закона, който влезе в сила през октомври, платформи с над милион потребители на ден като Туитър и Фейсбук трябва да имат представител в Турция, като в противен случай са заплашени от санкции.

Турският държавен вестник публикува днес постановление, с което се забранява на социалните мрежи Туитър, Пинтерест и Перископ да сключват нови рекламни договори в Турция, докато не изпълнят ангажимента си да назначат свой представител в страната.

Йомер Фатих Саян съобщи, че широчината на честотната лента на интернет трафика на Туитър и Пинтерест ще бъде намалена с 50 процента през април и с 90 процента през май. Миналия месец Туитър информира, че до март ще затвори Перископ поради понижено използване.

"Решени сме да направим всичко необходимо, за да защитим данните, личния живот и правата на нашия народ", написа Саян. "Никога няма да позволим в Турция да доминират дигиталният фашизъм и незачитането на правилата", добави той.

Фейсбук обяви вчера, че ще назначи официален представител в Турция, подчинявайки се на спорния закон, който може да го принуди да премахва съдържание по нареждане на правосъдието.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини