Нов вид - "поразителен" яркооранжев прилеп

Учени са се натъкнали на непознат вид яркооранжев прилеп, изследвайки биоразнообразието в пещери и изоставени минни шахти в Гвинея, съобщи в. "Индипендънт".

Прилепът е видян за първи път през 2018 г. от екип специалисти, ръководени от представители на Американския природонаучен музей и Международната организация за опазване на прилепите. Той вероятно е критично застрашен, защото се среща само в планинската верига Нимба и значителна част от територията му е в изоставени минни шахти, които се срутват и с времето ще изчезнат.

"Откритие като това е проблясък на надежда във време, когато толкова видове изчезват - каза Уинифред Фрик от екипа. - Животното е поразително. Има яркооранжева козина и защото е толкова различно, осъзнахме, че досега не е описвано".

Специалистите са събрали редица данни за прилепа - морфологични (за формата му) морфометрични (за размера и силуета му), как използва ехолокация, анализирали са генетични данни, включително са го сравнили с други екземпляри от колекцията на Американския природонаучен музей, музея "Смитсониън" и Британския музей.

Новият вид вече се нарича Myotis nimbaensis, на планината, където е открит.
Върховете на планинската верига Нимба достигат 1600 - 1700 м надморско ниво. Заобиколени са с драстично различни долини. Необичайната топография крие изключително биоразнообразие.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини