Турция разследва Фейсбук за събиране на данни на потребителите на WhatsUp

Турският Съвет за конкуренция съобщи днес, че е започнал разследване на WhatsUp и неговия собственик Фейсбук, след като приложението за изпращане на съобщения поиска от потребителите да позволят на Фейсбук да събира техни данни, като телефонни номера и местонахождение, предаде агенция Ройтерс.

В писмено изявление Съветът за конкуренция посочи, че е наредил събирането на данни да бъде преустановено, докато проверката завърши.

WatsUp  актуализира условията на своята услуга в сряда, като позволи на Фейсбук и неговите дъщерни фирми да събират данни на потребителите. Срокът за предоставяне на съгласие с новите условия е 8 февруари.

Конкурентните приложения Сигнал и Телеграм веднага регистрираха повишено търсене след промяната на условията на WatsUp, отбелязва Ройтерс.

Турското правителство въведе през лятото нови ограничения и глоби за социалните медии, засилвайки наблюдението над чуждестранните компании. Критици казват, че новият закон има за цел да заглуши недоволството на турците, които прибягнаха до онлайн платформите, след като правителството затегна контрола над основните медии в страната.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини