10 неочаквани ползи от студа

Колкото и да го мразите понякога, студът може да бъде много здравословен. Така че следващия път, когато се колебаете дали да си подадете носа навън в мразовит ден, смело слагайте ботушите. Ето какви са неочакваните здравословни ползи от студа.

1. Студът подобрява мозъчната дейност

Ниските температури помагат на хората да мислят ясно. Изследванията показват, че хората изпълняват задачите си по-добре, когато стайната температура не е твърде висока. Така че, излизането на открито за бърза разходка до местно кафене през зимата може да ви даде следващата голяма бизнес идея.

2. Студът може да ви помогне да изгорите калории

Когато е студено, тялото ви работи по-усилено, за да поддържа нормалната за него температура. А този процес е свързан с използването на значително количество енергия, което реално означава, че изгаряте доста калории, дори само със спокойна разходка в парка в мразовит ден.

3. Студът увеличава кафявите мазнини

Кафявите мазнини са пълните с митохондрии мастни клетки, които изгарят енергия и произвеждат топлина в тялото. Изследванията показват, че когато хората са изложени на по-ниски температури, кафявите мазнини се увеличават и съответно стимулират метаболизма.

4. Студът подобрява алергиите

Полените практически не съществуват при студено и снежно време, така че разходките навън в студено време могат да бъдат много освежаващи за вас. Ако пък имате алергии към домашен прах, плесен, акари и други домашни алергени, то разходките навън, дори и в супер студено време, са абсолщтно задължителни и здравословни за вас.

5. Студът помага при възпалителни процеси в тялото

Нали знаете как пакетите с лед се използват за намаляване на отока и болката след нараняване. Е, може да забележите, че ставите ви се чувстват по-малко подути или подпухнали през зимата, защото студеният въздух действа като естествен пакет лед, който тушира възпалителните процеси в тялото ви.

6. Студът може да намали риска от заболявания

Студът може да ви причини настинка, но студът в същото време може да ви предпази от редица болести, тъй като убива много от вирусите и бактериите. Освен това зимно време не върлуват болести, пренасяни от комари, включително Зика, вирусът "Западен Нил", денга треска и малария.

7. Ще спите по-добре при по-ниски температури

Основната температура на тялото ви естествено спада, когато се опитвате да заспите. Този процес може да отнеме до два часа в разгара на лятото, но е много по-бърз през зимата. Плюс това, едно от предимствата на по-кратките дни през зимата са по-тъмните сутрини, така че можете да спите до по-късно, без да се изискват затъмняващи завеси. Ако температурата в спалнята ви е между 15 и 17 градуса, може да изгорите и повече калории.

8. Студът укрепва имунната система

Проучванията показват, че имунната система на човека може да се активира, когато е изложена на студ и това повишава способността й да се бори с инфекциите.

9. Студът може да подмладява кожата

Умерено ниските температури могат да бъдат полезни за здравето на кожата, тъй като стесняват кръвоносните съдове в кожата. Това прави съдовете по-малко податливи на зачервяване и подуване, в резултат на намаляване на притока на кръв. Освен това студът кара кожата ви да отделя по-малко мазнина и себум, което я кара да изглежда по-чиста и свежа. 

10. Студът укрепва сърцето

Студеното време всъщност може да помогне на сърцето ви, особено по време на зимните ви тренировки на открито. Студеното време прави тренировката предизвикателна дейност и сърцето ще трябва да изпомпва повече кислородна кръв, за да компенсира не само активността, но и да гарантира, че тялото поддържа добра телесна температура, за да остане в равновесие и да избегне рискови спадове на температурата. Нещо повече, упражненията през зимата правят сърдечните мускули по-силни. Ако обаче имате сърдечно заболяване, трябва да бъдете предпазливи, когато спортувате на открито в студено време.

Източник: rozali.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини