Започна контролирано изпускане на язовир "Студена"

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир "Студена", от който днес започна контролирано изпускане, съобщиха от министерството.

На място са били и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

"Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има", е уверил министър Емил Димитров.

"Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним", е уточнил министърът, цитиран в съобщението.

Областният управител инж. Емил Костадинов е посочил, че още в петък, преди да започнат дъждовете в късния следобед, са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията. "В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен", е обяснил Костадинов. Той е добавил, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

"Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река Струма", е заявил управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Включени са допълнителни съоръжения за пречистване на водата от язовир "Студена", съобщи ВиК-Перник.

Това се налага заради повишения приток към водоема от обилните валежи, увеличил мътността на подаваните към перничани вода. Днес е отчетен приток 7594 л/сек. и разход - 557 л/сек. Обемът на язовира е 23 198 600 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м.

Допълнителните съоръжения ще намалят мътността на изхода от пречиствателната станция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини