Президентът Румен Радев не лансира идея за гласуване в два дни

Президентът Румен Радев заяви, че идеята за гласуване в два дни на изборите не е негова и той не лансира такава идея.

Радев каза това в началото на днешните консултации, във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, с ръководството на Централната избирателна комисия.

В началото на срещата президентът благодари на медиите, които отразяват консултациите, защото основната им цел е българските граждани да се убедят, че всички, държавни власти, изборната администрация, обмислят най-добрите варианти и търсят най-добрите решения, така че да бъде защитено тяхното здраве, правото им на глас, и да имат доверие в изборния процес. Когато казвам доверие, е много важно информацията, която излиза оттук, да бъде коректна, изтъкна президентът Радев, като отбеляза, че медиите, които следят разговорите в реално време, са основният фактор за връзката с гражданите. Но вчера с учудване гледам някои репортажи, че "президентът предлагал и лансирал идеята гласуване в два дни". Тя се поема вече и от водещи на блокове и т.н., каза Радев. Той призова за коректност и посочи, че ясно е заявил, че към него постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Естествено е да ги споделя с кметовете, върху чиито плещи ще легне тази отговорност. И това не е моя идея, знам какво би означавало това, но нека се обсъди, защото има хора, които мислят по този начин. Нека се види и кметовете да кажат какви огромни проблеми има, ако тръгнем на този вариант, отбеляза президентът, като добави, че не лансира такава идея. Коректното отразяване на информацията, а не интерпретациите, е в услуга на гражданите, добави Румен Радев.

Той отново посочи, че сред целите на консултациите е да се запази здравето на хората на предстоящите избори, да се гарантира правото на глас на всеки българин, да се гарантира надеждност на машинното гласуване, както е по закон - в секции над 300 човека трябва да има машини с необходимото обезпечаване.

Президентът запозна и с предложения от консултациите с различни организации.

Ще бъде добър знак, ако хората в секциите знаят, че ще получат маска от определен клас, както е в различни държави, че ще има ясни инструкции дали да ги сменят, на колко време да проветряват, какви да бъдат помещенията - но трябва да се направи максималното, заяви Радев. Той посочи, че и за хората, които ще идват да гласуват, ще бъде добър знак, да бъде предоставян комплект лични предпазни средства. Това ще покаже, че държавата има отношение към своите граждани и ще повиши доверието в изборния процес, но това е ваше решение, посочи Румен Радев.

Той засегна и темата за карантинираните, за които още не е взето някакво окончателно решение, но има различни варианти. Нека да чуем и вас, каза Радев, като отбеляза становище на Обществения съвет към ЦИК, че няма нужда от законови промени, и може в правилата, които се разписват за изборите, да бъде регламентирано гласуването с мобилни избирателни кутии и мобилни секционни избирателни комисии.

Президентът отбеляза също предложения за по-голяма продължителност на изборния ден, както и въпроса за времеви коридори за възрастни хора, а също и за логистиката и транспорта. Въпрос, който се поставя, е гласуване по пощата за сънародниците ни зад граница, каза Радев, който поиска мнението на участниците и по него. Той каза също, че за обсъждане има и сериозни въпроси по машинното гласуване.

В срещата участват също представители на Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", Националния статистически институт, Българския институт за стандартизация и Държавната агенция "Електронно управление".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини