Астрономи откриха възможна радиоемисия от екзопланета

Наблюдавайки космоса с радиотелескоп, международен екип от учени, ръководен от университета Корнел, е открил радиовълни, излъчвани от съзвездието Boötes. Сигналът може да е първото радиоизлъчване, събрано от планета извън нашата Слънчева система.

Екипът, воден от постдокторанта в Корнел Джейк Д. Търнър, Филип Зарка от Парижката обсерватория и университета Летр и Жан-Матиас Грисмайер от Университета на Орлеан публикува своите констатации в предстоящата научноизследователска секция на списание Astronomy & Astrophisics, на 16 декември.

"Сигналът е от системата Tau Boötes, която съдържа двоична звезда и екзопланета. Ние правим случая за емисия от самата планета. От силата и поляризацията на радиосигнала и магнитното поле на планетата той е съвместим с теоретични прогнози", казва Търнър

Ако бъде потвърдено чрез последващи наблюдения, казват изследователите, "това радиооткриване отваря нов прозорец към екзопланетите, давайки ни нов начин да изследваме извънземни светове, които са на десетки светлинни години."

Използвайки нискочестотен радиотелескоп LOFAR в Холандия, Търнър и колегите му разкриват изблици на емисии от звездна система, домакин на така наречения горещ Юпитер - газов гигант, който е много близо до собственото си слънце. Групата наблюдава и други потенциални кандидати за екзопланетни радиоемисии в системите 55 Cancri (в съзвездието Рак) и Upsilon Andromedae. Само екзопланетната система Tau Boötes на около 51 светлинни години - показва значим радиоподпис, уникален потенциален знак за магнитното поле на планетата.

Наблюдението на магнитното поле на екзопланета помага на астрономите да дешифрират вътрешността и атмосферните свойства на планетата, както и физиката на взаимодействията между звездата и планетата, казва Търнър, член на Института Карл Сейгън на Корнел.

Магнитното поле на Земята я предпазва от слънчевия вятър, като поддържа планетата обитаема. "Магнитното поле на екзопланети, подобни на Земята, може да допринесе за възможното им обитаване", казва Търнър, "като защити собствената им атмосфера от слънчев вятър и космически лъчи и предпази планетата от атмосферни загуби".

Преди две години Търнър и колегите му изследват сигнала за радиоизлъчване на Юпитер и мащабират тези емисии, за да имитират възможните сигнатури от далечна екзопланета, подобна на Юпитер. Тези резултати са станали шаблон за търсене на радиоизлъчване от екзопланети на разстояние от 40 до 100 светлинни години.

След като претърсват близо 100 часа радио наблюдения, изследователите успяват да намерят очаквания подпис на горещ Юпитер в Tau Boötes. "Научихме от нашия собствен Юпитер как изглежда този вид откриване. Потърсихме го и го намерихме", каза Търнър.

Подписът обаче е слаб. "Остава известна несигурност, че откритият радиосигнал е от планетата. Необходимостта от последващи наблюдения е критична", каза той.

Търнър и неговият екип вече са започнали кампания, използвайки множество  радиотелескопи, за да проследят сигнала от Tau Boötes.

DOI: 10.1051/0004-6361/201937201

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини