Българо-румънска група измъкнала над 150 хил. лв. с телефонни измами

От Специализираната прокуратура се похвалиха с поредната разбита организирана престъпна група за телефонни измами.

Групата се състояла от 6 души и действала от началото на 2019 г. на територията на Румъния и България. Трима от членовете й били заловени в хостел в Букурещ, другите трима - на територията на София, а трите мулета - на територията на Перник.

Това стана ясно на брифинга на прокурор Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Телефонните измамници действали по класическия начин чрез обаждания по телефона на възрастните хора, като се представяли за полицейски служители и искали съдействие. Жертвите на групата били от България, обаждали им се на случаен принцип, а симкартите на телефоните били от Румъния.

Ръководителят на групата е криминално проявен и е имал основно участие в процеса, като набирал жертвите и мулетата, разясни прокурорката.

За момента прокуратурата има доказателства за общо 8 пострадали "жертви" на телефонните измамници, но държавното обвинение разполага с доказателства и за други пострадали.

Групата действала по специфична класическа схема - обажданията се извършвали от Румъния, а парите чрез мулета били превеждани първо от България в Румъния и след това ставало обратното връщане, за да се прекъсне пътят на парите. Предстои прокуратурата да внесе искане за взимане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража", стана ясно от думите й.

До момента размерът на доказаната щета е за над 150 000 лв., посочи прокурор Маджарова.

Претърсени са общо 14 адреса, един от които бил в Румъния. Иззети са 12 моторни превозни средства, около 90 мобилни телефона, над 100 симкарти, различни суми пари, златни натики.

Телефонните измамници искали от "жертвите си" около 30 000 лв., като живеели в скъпи имоти и карали луксозни автомобили, разкри главен комисар Николай Хаджиев, директор на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини