Ало-измами: Защо държавата я няма

В събота, 22 юли, 80-годишна жена от Стара Загора повярва на телефонен измамник и, "за да помогне на полицията", хвърли от терасата 2100 евро и златни накити.

Усети се късно, подаде сигнал. Далеч не е първата, не е - уви, и последната.

В случая обаче полицията за броени часове задържа престъпника, 48-годишния В. А. от Силистра, а във "Фиат"-а му откри точно 2100 евро плюс златни накити. Повдигнато му е обвинение за измама, по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК).

Да ги арестуват се случва рядко, прекалено рядко. Според обявени вчера данни в първите 6 месеца на годината са регистрирани 408 телефонни измами (за регистрирани говорим - реалните са много повече), от тях са разкрити 61, задържани са 47 души.

Но заради друго си струва да отбележим ареста в събота, около четири следобед.

Любопитното е, че "Фиат"-а на поредния негодник, тръгнал да тлъстее от спестяванията на стари и уплашени жени, е спрян чак в Русенска област. Това подсказва поне 3 подробности:

  • обширна е "географията" на телефонните измами, подвижни са престъпниците;
  • отлично могат да сътрудничат полицаи от различни областни дирекции;
  • полицията вече има опита "да отгатне" накъде би отпрашил с плячката си поредният съучастник на мним лекар или "полицай".

База на север от Дунава

Накъде? От една страна се знае, че телефонните измамници са у дома си главно във Великотърновска, Плевенска и Русенска област. Друга тяхна база е Румъния.

Това потвърди вчера по БНТ инспектор Стефан Попов от Главна дирекция "Национална полиция", от сектор "Измами":

"Огромната част от престъпленията през последната една година се извършват от територията на Република Румъния, като се използват румънските мобилни оператори."

По-рано светлина върху "румънската връзка" хвърлиха и серията впечатляващи репортажи на Нова телевизия за мафията на телефонните измамници.

Явно, ало-престъпниците се чувстват по-сигурни на север от Дунава, оттам те разиграват своите все по-изобретателни "сценки". Освен това Румъния (неясно защо) допускат свободна продажба на сим-карти, които не подлежат на никакъв контрол и проследяване. Нова тв разкри и показа как ги продават буквално на килограм.

Ало-измамите, следователно, са трансгранично престъпление. А България има споразумения за борба против този вид престъпност с всички съседни страни, без да говорим за по-общите рамки на ЕС, Европол и Интерпол.

Но ако нашенска служба е командировала свой специалист в Румъния, ако е подела там консултации, значи да пази това в дълбока тайна. Ние не знаем водени ли са разговори, докъде са стигнали, какво евентуално ги е препънало.

Въпроси и отговори

Публична тайна са имотите "прогимназии", издигнати с парите, изтръгнати с измама и изнудване от стари българки и българи.

Неведнъж медиите, печатни и електронни - са представяли тези палати и собствениците им. Но колко такива имоти са конфискувани по присъди, колко са отнети по бързия начин - като имущество, придобито с престъпна дейност?

Имаме право да очакваме от не една институция данни и разяснения. Можем да питаме къде е НАП, къде е финансовото разузнаване, къде е държавата в края на краищата. Ала засега най-добър отговор съдържа поведението на самите измамници.

Спокойни са, нямат страх. Нищо не ги притеснява. Ето само няколко от регистрираните случаи през последните 10-12 дни през юли, т.е. след 408-те, вече отчетени за полугодието:

Плевен, 13 юли. 85-годишен мъж дал на измамници 10 000 лева и документите на семейството.

Попово, Търговищко, 16 юли. Възрастната И.К. била сама вкъщи и повярвала на мъжа, представящ се за служител на МВР. Отнети са й 1000 лева.

Шумен, 17 юли. Жена на 77 години хвърлила от терасата 1800 лева за "акция по залавяне на измамници". Освен "полицай" по телефона се обадил мъж, който я заплашвал, че ако не даде пари, "ще й се случи нещо лошо".

С. Кривня, Русенско, 17 юли. Измамена по телефона е 86-годишна жена; отнети са й 1000 лева.

Гълъбово, област Стара Загора, 18 юли. 80-годишен мъж, заблуден, че помага на полицията, оставил до пътната врата на къщата си 5000 лева.

Перник, 18 юли. Жена на 77 г. е измамена с 16 000 лева.

Пловдив, 18 юли. 78-годишна жена дала 2300 лева. Обадила й се жена, която поискала пари за спешна операция, а в разговора се намесил и мъж, представил се за лекар...

Монтана, 19 юли. Мъж на 80 години... Измаменият оставил до кофа за боклук пред дома си сумата 5000 лева.

Държавната машина не е само полиция

И тъй, чудим се къде е държавата пред лицето на тази чума, ало-мафията.

А първата стъпка към отговора е в една проста истина: държавата не се свежда само до полиция и прокуратура.

Държавната машина е много по-сложна структура, а най-много от механизмите й са свързани с изпълнителната власт. Именно от същата власт най-вече се очаква и "магия", която да съгласува в едно и да движи механизмите. "Магията" е тъй дефицитната в днешна България политическа воля.

А полицията и прокуратурата са може би единствените, които не са скръстили ръце. На тях е оставена борбата със злото, те правят каквото могат.

В първите шест месеца на миналата година са регистрирани 380 телефонни измами, с 28 по-малко от сегашните. Това не означава, че реално са били по-малко, а означава, че хората по-често надмогват срама и страха, осмеляват се да сигнализират. За този полезен ефект, който се засилва от 2012-2013 г. насам, решаваща роля имат кампаниите на МВР.

Разкритите сега 61 престъпления са значително повече, отколкото през януари - юни 2016 година.

И въпреки тези стъпки полицията у нас е обречена да бяга на място.

Преди година прокуратурата констатира, че телефонната мафия на практика е безнаказана... Дори и да бъдат хванати, половината от  извършителите получават условни присъди и не влизат в затвора.

57% са условните присъди според данните, цитирани вчера от Стефан Попов. Той добави: "Ниското наказание оставя (у измамниците) чувството, че държавата нехае".

Подценена обществена опасност

Истината е, че съдилищата у нас масово и скандално подценяват обществената опасност на телефонните измами.

Това подценяване е въпрос на някакъв морален упрек.

Работата е, че думите "обществена опасност" - освен очевидното си всекидневно значение - представляват и юридически термин. Именно степента на тази опасност законодателят претегля и тя е най-видима в размера на наказанията.

Където в НК видите 5 или повече години лишаване от свобода, значи престъплението е сред най-опасните.

И неслучайно посегателствата против по-уязвими хора - като деца, невменяеми или приведени в безпомощност, се наказват по-сурово. Те са с по-висока степен на обществена опасност.

Ако магистратите си свършат работата почтено и отговорно, лекето В. А. от Силистра, няма да остане обвинен по чл. чл. 209 от НК.

Да погледнем част от чл. 210, който също преследва измамата, но съдържа т. нар. квалифицирани състави на това престъпление, по-тежките случаи.

Чл. 210. (1) За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години:
1. ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта;

2. ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване;
. . .
4. ако е извършена повторно в немаловажни случаи;
5. ако причинената вреда е в големи размери...

Видно, че практически всички телефонни измами са "квалифицирани".

Не винаги престъпниците се представят за полицаи (предвидено в ал. 1). Но винаги те действат в групи.

Ето на този фон трябва да се прочете процентът условни присъди за ало-измамници. 57% - това е числото на безобразието.. За капак условно биват "наказвани" и рецидивисти, нещо, което е съвършено недопустимо при обществена опасност, оценявана на книга с до 8 години затвор.

Погрешна цел

Колкото и плачевна да е ефективността на сегашния отпор против телефонните измами, летвата би трябвало да се вдигне високо.

Погрешно поставена е целта с този вид престъпления и престъпници да се води традиционната постоянна борба, както да речем с кражбите и крадците.

Правилната посока, точната цел, е бързо, пълно и окончателно ликвидиране на серийните телефонни измами.

Осъществимо е. Нима не помним една България, в която това зло изобщо не беше познато? Нима не знаем, че не сме в Йемен или Южен Судан, или в друга разпадаща се мизерстваща държава. Не, България е напредваща европейска страна и разполага с прилично организирани и снабдени сили на реда и закона.

Изкореняването на ало-измамите е възможно и то в рамките на десетина месеца. Ако още не е постигнато, е защото липсва пустата политическа воля. Защото няколко последователни правителства просто не са се заели сериозно.

Е, може би внимание заслужават и някои други фактори. Известно е, че когато едно нашенско безобразие се шири в необясними размери, обяснението е просто - пари. Ако не можем да обясним безобразието и с пари, сигурно става дума за много пари.

Ето ни пак в "играта" на въпроси и отговори. Колко души са хванати и осъдени у нас за това, че покровителствали негодници с телефони, които обират и унижават нашите майки и бащи? Кого да питаме?

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини