Малък бухал пристигна в Ню Йорк с коледното дърво на Рокфелер център

Изображение 1 от 4

    Новият коледен герой през този сезон e мъничък бухал, който оцеля след дългото пътуване от щата Ню Йорк до Рокфелер център в Манхатън върху норвежки смърч.

    Мъж, който участвал в транспортирането и обезопасяването на коледното дърво на Рокфелер център, откил неочаквания пътник. Човекът помислил, че е птицата е бебе бухал, заради малкия ѝ размер. Жена му се обадила в център за диви животни и ги попитала дали са лекували малък бухал.

    Елън Калиш, директор и основател на Центъра за дива природа Ravensbeard, с нестопанска цел в Saugerties, Ню Йорк се съгласила да вземе бухала. "Първоначално, когато отворих кутията и го погледнах, бях толкова благодарна, че той беше бодър и с ярки очи, а не на малка купчинка на дъното на кутията", казва тя.

    Тя веднага разбрала, че не става дума за бебе бухал, а за напълно израснала северна сова-трион (Aegolius acadicus), с тегло около 70 грама. Това е един от най-малките видове бухали в Съединените щати. Името им идва, заради звука на вика им, който звучи като трион, когато го точат върху камък, според лабораторията по орнитология на Корнел.

    В центъра кръстили малкия бухал Рокфелер и го нахранили с много мишки, но "не сме го гледали [как яде], защото не искаме той да свързва хората с храната", казва Елън. Вероятно Рокфелер не е вечерял и не е пил нищо в продължение на три дни, така че "ние просто му дадохме меню с всичко, които той може да яде, и го угоявахме, защото беше много слаб". 

    Рокфелер се справил отлично с неочакваното приключение. Рентгеновите снимки показали, че той няма фрактури и състоянието на мускулите му изглеждало добро.

    "Имаше много спорове относно мястото, където да бъде пуснат на свобода“, казва Елън . "[Но] птиците от вида по природа са номади. По принцип те нямат домашна база, освен ако не създават семейство, и в този случай и двамата помагат да се хранят бебетата, а след това те започват да живеят самостоятелно."

    Този номадски начин на живот работи в полза на Рокфелер. Вместо да го стресират с двучасово пътуване до стария му дом в Онеонта, щат Ню Йорк, решават да го пуснат в околните гори.

    "Нарича се меко освобождаване, при което ще оставим храна на платформата, в случай че е гладен и няма успешна нощ в лова", казва Елен Калиш пред Live Science. "Вярваме, че той ще отиде там, където иска."

    В крайна сметка това неочаквано приключение ще бъде "само малко отклонение" за нощния хищник, каза тя.

    Що се отнася до това как Рокфелер е станал "украса" на коледното дърво, само той може да знае истинската история.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини