Борисов употреби фраза от концлагерите разпореждайки се на професори по медицина (видео)

Премиерът Борисов оздравя и се впусна в любимото си занимание – обиколка с джипка по магистрали.

Защо обаче взе със себе си министърът на здравеопазването и директорът на “Пирогов” във време, в което здравната ни система изнемогва и нямат ли те по-важна работа в този момент? Премиерът ще ви отговори във видеото с лозунг любим на нацистите в концлагерите.

Репликите предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи. Изразът “работата носи свобода” звучи като точен превод на надписа Arbeit macht frei, който стои на входа на концентрационните лагери, където по време на Втората световна война нацистите са убивали в газови камери евреи от цяла Европа.

Свободна Европа изпрати въпроси до Правителствената информационна служба дали Борисов знае откъде е този израз и какво точно е искал да каже. Според отговора, премиерът знае къде пише Arbeit macht frei, но с изказването си е потвърдил своята позиция, че „локдаун не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката и трябва да се действа разумно в настоящия момент”.

“Благодарение на лекарите я построихме тая магистрала”, казва Борисов на Ангелов и Балтов, когато джипката се качва на новата отсечка на магистрала “Европа”.

“Успяхте така да работите в пандемията, че нищо да не спира. Всичко да се случва”, казва премиерът на лекарите в колата.

По-късно по време на обиколката Борисов казва:

“Много разчитам на лекарите. Човек по човек (да лекуват). Който е здрав, да ходи да работи. Работата носи свобода. Работата носи удоволствие. Работата носи живот. Взима заплата, храни се месечно. Не се плаши”, казва Борисов.

Изразът “работата носи свобода” веднага привлече вниманието на потребителите в социалните мрежи. Изречението Arbeit macht frei е поставяно над входовете на по-голяма част концентрационните лагери по време на нацисткия режим. Изключение прави лагерът “Бухенвалд”. Лозунгът все още може да бъде видян на няколко места, включително на входа на Аушвиц. Надписът там е изкован, а впоследствие и монтиран от лагерниците. В него се съдържа обърнато наобратно „B“, което се интерпретира като акт на неподчинение от затворниците.

На въпрос на Свободна Европа дали премиерът знае къде е поставен изразът “Работата освобождава” от Правителствената информационна служба отговориха с лаконичното: “Да”.

На последващи въпроси защо Борисов използва изречението “Работата носи свобода” и какво иска да каже с него, от пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че така представени думите на министър-председателят не са пълни.

“В допълнение Ви предоставяме и точния цитат от изказването на премиера Бойко Борисов”, пише в отговора от Министерския съвет. Ето и цитираните от тях думи:Който е здрав – да отиде да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот.Бойко Борисов

„Здравите да се връщат на работа, защото тук има още един психологически проблем. 16-17 дена лечение и ако го удариш още един път с карантина, още един път му забраниш да излиза, на него ще започне да му става месец, месец и нещо. Хем не е работил, хем физически и психически се е мъчил как да се справи и като не може да излезе да диша въздух, да си върши работата, тогава ще загубим хората. Много деликатно и много разчитам на докторите. Човек по човек. Който е здрав – да отиде да работи. Работата носи свобода, работата носи удоволствие, работата носи живот – взима заплати, храни семейство. Не се плаши“.

Пресслужбата на правителството припомни, че премиерът Бойко Борисов многократно е заявявал позицията си по отношение на ситуацията с COVID-19:

“Според премиера т.нар. „локдаун“ не е от полза нито за психическото здраве на хората, нито за икономиката и трябва да се действа разумно в настоящия момент. Могат да бъдат дадени редица примери в Европа на държави, които са въвели по-строги ограничителни мерки отколкото България и въпреки това са с по-високи показатели за заболеваемост – Чехия, Люксембург, Словения, Белгия, Румъния, Франция и др. Видно от днешното му изказване, министър-председателят за пореден път потвърждава тази своя позиция като акцентира върху карантинирането, което е сериозно изпитание за психиката на хората, и върху значението на това здравите в своето ежедневие да имат възможност да ходят на работа”, завършва отговорът на Правителствената информационна служба.

Борисов употреби фраза от концлагерите разпореждайки се на професори по медицина (видео)

Премиерът Борисов оздравя и се впусна в любимото си занимание - обиколка с джипка по магистрали. Защо обаче взе със себе си министърът на здравеопазването и директорът на "Пирогов" във време, в което здравната ни система изнемогва и нямат ли те по-важна работа в този момент?

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини