Пандемия: "Групировки" изгладнели маймуни тероризират туристически град в Индия

  Във времето на коронавирусна пандемия хиляди маймуни тероризират Шимла - бивша лятна столица от британската колониална епоха в северната част на Индия, преследвайки местните жители и гости и причинявайки им понякога сериозни наранявания, предаде Франс прес.

  По време на строгата национална карантина от март до юни, повечето от макаците-мародери напускат тази известна туристическа дестинация с изискани викториански сгради в подножието на Хималаите и се отправят към околностите й в търсене на храна.

  С последвалото облекчаване на ограничителните мерки косматите терористи се завръщат в града. Около 50 "групировки" от гладуващи маймуни възобновяват тормоза, налитайки да крадат чанти и да хапят минувачите.
  Шимла, град със 160 000 жители и столица на щата Химачал Прадеш, привлича туристи, особено през лятото, предлагайки им спасение от жегата, но и маймуни, които се гощават с оставените от тях остатъци от бургери или пици.

  Четиридесет и шест годишният Нанд Лал показва нараняванията, причинени му от косматите терористи насред улицата. "Минавах покрай група маймуни, когато доминиращият мъжкар внезапно ме нападна, последван от още трима. За щастие намерих пръчка и успях да ги прогоня. Имам синини по цялата глава и лицето. Течеше ми кръв от ухапване по гърба. Наложи се да ми направят няколко инжекции срещу бяс", разказва потърпевшият.

  "Хората са много уплашени и не знаят какво да правят", казва пенсионираният съдия Кулдийп Чанд Суд, сочейки дупката, оставена в крака му от ухапване от маймуна, нападнала го докато седи и чете на терасата на дома си.

  В неговия квартал Санджаули много къщи защитават терасите и прозорците си с метални клетки от маймуните, които не се свенят да проникват в домовете и да опразват хладилниците.

  Като магнит за макаците-мародери са и преливащите от отпадъци кошчета пред хотелите и ресторантите, обяснява Раджеш Шарма, представител на местната власт.

  "С подобряването на системата за събиране на боклука, маймуните преживяват по-трудно. Навиците им обаче си остават същите. Те налитат да изтръгват всичко, което виждат в ръцете на хората. Ако не намерят нищо, хапят", казва Шарма.

  Не са пощадени дори посетителите, които идват да се любуват на храма на Джакху, където се намира една от най-големите в страната статуи на бога-маймуна Хануман. Гостите често остават без очила или други блестящи предмети в резултат на набезите на макаците.

  Когато не преследват хората, маймуните в щата, чийто брой надхвърля 130 000, ядат или унищожават плодовете и реколтата в полетата, причинявайки годишни загуби на стойност милиони долари.

  Почитани навремето, сега маймуните са обявени за вредители от правителството, и подлежат на елиминиране. Официална кампания за изтребването им обаче не е лансирана, въпреки че селяните са отровили незаконно стотици животни.

  В Шимла, както и в други градове на щата, продължава кампания за стерилизация на маймуните

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
  26 ное 2020
  Последни новини