Пандемия: "Групировки" изгладнели маймуни тероризират туристически град в Индия

    Във времето на коронавирусна пандемия хиляди маймуни тероризират Шимла - бивша лятна столица от британската колониална епоха в северната част на Индия, преследвайки местните жители и гости и причинявайки им понякога сериозни наранявания, предаде Франс прес.

    По време на строгата национална карантина от март до юни, повечето от макаците-мародери напускат тази известна туристическа дестинация с изискани викториански сгради в подножието на Хималаите и се отправят към околностите й в търсене на храна.

    С последвалото облекчаване на ограничителните мерки косматите терористи се завръщат в града. Около 50 "групировки" от гладуващи маймуни възобновяват тормоза, налитайки да крадат чанти и да хапят минувачите.
    Шимла, град със 160 000 жители и столица на щата Химачал Прадеш, привлича туристи, особено през лятото, предлагайки им спасение от жегата, но и маймуни, които се гощават с оставените от тях остатъци от бургери или пици.

    Четиридесет и шест годишният Нанд Лал показва нараняванията, причинени му от косматите терористи насред улицата. "Минавах покрай група маймуни, когато доминиращият мъжкар внезапно ме нападна, последван от още трима. За щастие намерих пръчка и успях да ги прогоня. Имам синини по цялата глава и лицето. Течеше ми кръв от ухапване по гърба. Наложи се да ми направят няколко инжекции срещу бяс", разказва потърпевшият.

    "Хората са много уплашени и не знаят какво да правят", казва пенсионираният съдия Кулдийп Чанд Суд, сочейки дупката, оставена в крака му от ухапване от маймуна, нападнала го докато седи и чете на терасата на дома си.

    В неговия квартал Санджаули много къщи защитават терасите и прозорците си с метални клетки от маймуните, които не се свенят да проникват в домовете и да опразват хладилниците.

    Като магнит за макаците-мародери са и преливащите от отпадъци кошчета пред хотелите и ресторантите, обяснява Раджеш Шарма, представител на местната власт.

    "С подобряването на системата за събиране на боклука, маймуните преживяват по-трудно. Навиците им обаче си остават същите. Те налитат да изтръгват всичко, което виждат в ръцете на хората. Ако не намерят нищо, хапят", казва Шарма.

    Не са пощадени дори посетителите, които идват да се любуват на храма на Джакху, където се намира една от най-големите в страната статуи на бога-маймуна Хануман. Гостите често остават без очила или други блестящи предмети в резултат на набезите на макаците.

    Когато не преследват хората, маймуните в щата, чийто брой надхвърля 130 000, ядат или унищожават плодовете и реколтата в полетата, причинявайки годишни загуби на стойност милиони долари.

    Почитани навремето, сега маймуните са обявени за вредители от правителството, и подлежат на елиминиране. Официална кампания за изтребването им обаче не е лансирана, въпреки че селяните са отровили незаконно стотици животни.

    В Шимла, както и в други градове на щата, продължава кампания за стерилизация на маймуните

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини