Русия въвежда всеобщ режим за носене на маски на обществени места

Общ режим на задължително носене на маски е въведен в Русия поради разпространението на коронавируса. Съответната заповед на Роспотребнадзор е публикувана на официалния портал за правна информация.

Носенето на маска ще стане задължително в обществения транспорт, такситата, асансьорите, паркингите и обществените места.

Новите правила влизат в сила в сряда, 28 октомври. Изпълнението на мярките в регионите ще се контролира от управителите. Те са опълномощени да поемат контрола върху епидемичната обстановка и при необходимост да въведат допълнителни ограничения.

Роспотребнадзор също препоръча да се ограничи работното време на кафенета, ресторанти и развлекателни заведения. От 23 ч. до 6 ч. сутринта те ще бъдат затворени.

"Забранява се на юридически лица и индивидуални предприемачи, които организират развлекателни събития и предоставят кетъринг услуги, тяхното провеждане и осигуряване в периода от 23:00 до 6:00", се казва в постановлението.

Задълденията на регионалните власти:

  • засилване на режима на дезинфекция в обществения транспорт, такситата, търговските съоръжения, кетъринга, театрите и други места за масов престой,
  • предприемане на мерки от санитарен и епидемиологичен характер за защита на гражданите на възраст над 65 години и страдащи от хронични заболявания,
  • своевременно предприемане на противоепидемични мерки по отношение на разпространението на COVID-19,
  • да се провеждат най-малко 150 лабораторни изследвания на 100 хиляди от населението средно дневно.

За места на масов престой се смятат всички пространства, където могат да се съберат повече от 50 души едновременно.

Наталия Пшенична, заместник-директор по клинична и аналитична работа на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, заяви, че стабилизирането на ситуацията с коронавируса се очаква около ноември. Тогава може да има надежда на някакво разхлабване на мерките. През февруари-март епидемията отново ще се засили, прогнозира специалистът. 

Преди ден в Русия бе очетен нов рекорд  - 17 347 случая за денонощие. Общият брой на заразените достигна 1 531 224.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини