Ромски лидери злепоставят страната ни от завист към сънародник

Ромски лидери злепоставят страната ни пред Европейската комисия от завист към сънародник.Обединени в коалиция „Граждани за демократична  и правова държава” две дузини ромски авторитети,които  години наред  печелиха проекти, възнегодуваха срещу инициатива на философа от ромски произход  д.ф.н. Асен Колев.Те писаха поименно до почти всички комисари в ЕК обвинявайки страната ни,че с негово участие се извършва дискриминация на ромското население у нас.Те изригнаха,след като д-р Колев в поредица от семинари провеждаше обучение на полицаи за вникване в ромската етническа специфика и разпознаване на признаците на радикализация в кварталите населени с мюсюлмани,определящи се като милиет.„Граждани за демократична и правова държава”възроптаха и се обявиха срещу „използване на средства от Европейския социален фонд за обучения на 480 полицаи за разпознаване на„радикализацията“ сред ромите в Република България.

Те се аргументират със следната теза:Като имаме предвид Регламент (ЕС) № 1304/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно Европейския социален фонд, в който се посочва, че Европейският социален фонд трябва да допринесе за борбата с дискриминацията и „не следва да подкрепя действия, които допринасят за сегрегация или социално изключване“,

В своя отговор д.ф.н.Асен Колев,който е член на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет пише:

Реализираният проект от Министерството на вътрешните работи (МВР) и Института по психология към него  „РАЗШИРЯВАНЕ ЕКСПЕРТНИЯ КАПАЦИТЕТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИВНИ ПРОЯВИ В ОБЩЕСТВОТО, КОРУПЦИЯ И РАДИКАЛИЗАЦИЯ“ по категоричен начин отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, защото с обучението на служителите на МВР се гарантира сигурността на българските граждани и се ограничават възможностите за напрежение, нарушаване на законите и проявата на конфликти на различна база.

Д.ф.н. Асен Колев е и конкретен: В практически аспект тези, които не вярват, че има радикализация на база религиозна принадлежност у нас, най-добре е да отидат и да разговарят с хората от кв. „Изток” – Пазарджик. В този район се радикализира не само част от ромското население, но и част от тези, които се самоопределят за миллет и турци. Това е сериозен проблем и трудно може да се коментира отричането на наличие на радикализация в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    0 0
    11:24, 26 окт 2020
    Защо медията е страна? Подземния свят....???!!!
  • 2
    По
    Полина Тодорова
    0 0
    13:13, 26 окт 2020
    Кой реши, че ромите по презумция са мюсюлмани? При това склонни да се радикализират...Защо визират като пример ромите от Пазарджишкия квартал "Изток"?Те нямаха радикални прояви дори когато жандармеристи нахлуваха посред нощ в домовете им, уж заради битов скандал, ритаха бабички, чупеха мебели и късаха корани. От къде знам ли? ВИДЯХ ГО.Заедно с журналисти от БТВ и други национални медии.
    Сега, Георги Кулов, ще получа опровержение и извинение за внушението, че съм печелила проекти и завиждам на някой за нещо. И че излагам и злепоставяне България също. Освен, ако подобно искане в полза на истината не ти звучи радикално? Отнасям искането си и до екипа на ХасковоНет.
    А по принцип не ми пречи и да се съдим.
    • Щя
      Щяла да съди..
      0 0
      03:37, 17 дек 2020
      Ало?Кого ще съдиш? Как слагате заедно ром и авторитет... Авторитет може да си в тъмна Индия! Тук няма кой да ви търпи циганията! Поне работехте до един по Бай Тошово време...сега се отпуснахте, ама ще играе колана! Марш на къра мързели долни!
Последни новини