Предстои обсъждане на намерението Общината да изтегли кредит от 2 млн. лв.

Кметът на община Първомай Николай Митков е заявил намерение Общината да тегли дългосрочен заем от финансова или кредитна институция в размер на 2 000 000 лв.

Предложението му е публикувано на сайта на общината в раздела обяви на страницата на Общински съвет. Предстои обществено обсъждане на заявеното намерение, на 23 октомври, от 11 часа в пленарна зала.

Желаещите могат да получат материалите за обсъждането, преди датата, на която то ще се състои, в стая № 320, при Биляна Бонева – Директор на дирекция „Финанси, административно и правно обслужване” и стая №321 или при Гергана Павлова – главен счетоводител на Община Първомай, всеки работен ден от 13:30 часа до 16:00 часа. Писмени предложения и становища ще се приемат в деловодството на Община Първомай и на електронен адрес: obaparv@parvomai.escom.bg.

Целта на дълга е да бъдат покрити просрочени задължения, сред които  250 000 лв. за депониране на отпадъци към Община Асеновград. 300 000 лв.към набирателната сметка на Общината, 605 000 лв. към доставчици, 25 000 лв. задължения за осигурителни вноски към НАП, 300 000 лв.за дофинансиране на задълженията на поделения „Образование и култура“, 120 000 лв . неразплатени през последните години към училищата,   400 000 лв. за възстановяване на целеви средства.

Предвижда се срокът на погасяване да е 15 години, с 3 години гратисен период. Условията са пожелателни и ще бъдат договорени с предпочетената финансова институция.

След провеждането на общественото обсъждане, в Общината и Общински съвет ще бъдат разгледани всички постъпили възражения, мнения и предложения, а последната стъпка ще бъде гласуването на това намерение от общинските съветници.

Междувременно кметът Николай Митков е подадал заявления и води кореспонденция с Министерство на финансите за безлихвен заем за Общината и увеличаване на размера на средствата за капиталови разходи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини