Държавата целенасочено влошава достъпа до лекарства, платени от НЗОК

За последните осем години законодателството в областта на аптечната дейност е влошило достъпа на населението до напълно заплатените от НЗОК лекарства. Това посочват от Българския фармацевтичен съюз /БФС/, цитирайки две решения от 1 октомври на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.

Общият извод на КЗК за дейността на аптеките по отпускане на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарства е, че нормативната уредба следва да бъде изменена, за да се внесе баланс в интересите на търговците на дребно, държавата в лицето на НЗОК и останалите участници във веригата на лекарствоснабдяването.

Държавата не осигурява качествен достъп на пациентите до напълно платени от бюджета на НЗОК лекарства, тъй като аптеките нямат стимули да ги отпускат, констатирала КЗК. На аптеките, като търговци на дребно, се възлагало да осъществяват социална дейност, която не е стопанска по своя характер.

Констатирано е, че има неравнопоставеност и дискриминация по стопански критерии между аптеките и търговците на едро, производителите и вносителите, които не са лишени от нормалните приходи от дейността им, като по този начин аптеките се явяват като посредници, работещи в полза на търговците на едро.

Държавата създава целенасочено предпоставки за окрупняване на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти и елиминирането на микро- и малките предприятия на магистър - фармацевти от него, констатирала още КЗК.

КЗК препоръчала държавата да измени нормативната уредба и по този начин да осъществи ефективно целта на правната уредба да гарантира достъп на здравноосигурените лица до лекарствени продукти.

От БФС ще поискат да се създаде в кратък срок работна група с участието на представители на съсловната организация, на Министерството на здравеопазването и на КЗК по привеждане на уредбата на ценообразуването на аптеките в съответствие с правилата на конкуренцията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини