Инспекцията по труда в Кърджали се включи в „Европейската кампания за деклариран труд“

Дирекция "Инспекция по труда" Кърджали се включи в екшън ден, при който в цялата страна служители наИзпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" проверяват работодатели, при които през последните години е имало случаи на работа без трудов договор. С тези проверки стартира за България Седмицата надействието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд. На територията наобласт Кърджали бяха проверени 11 работодатели. Установиха се 5 случая на работа без трудов договор. В случай, че работниците и служителите работят недекларирано т.е. без сключен в писмен вид трудов договор, те губят и трудови, и осигурителни права. Лишават се от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на дирекцията Ангелина Бабунска.

Бабунска каза още,че Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирани труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите. Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд.

Инспекцията по труда организира онлайн и на място срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа,както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията

на област Кърджали ще се включат 2 училища. При желание експерти от дирекция "Инспекция по труда" Кърджали са готови да информират учениците и на други училища,посочи Онгелина Бабунска.

Информация за кампанията, както и за правата на работещи и работодатели, се публикува в специалносъздадената Фейсбук страница "Всички права запазени" https://www.facebook.com/BG4FairWork В YouTube канала

https://www.youtube.com/channel/UCkf_wf_5aQPuZgJBGJVBJFQ?

disable_polymer=true&fbclid=IwAR1GZsujcszpPMYYbcWiNPmNUPSkvYsa_hwmEatZ4F791bOVwyC-1drKsbY са качени видеа, с информация за ползите от декларирания труд.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини