Шнобелова награда за Тръмп, Борис Джонсън и Путин (видео)

Връчиха тазгодишните Шнобели, фалшивите награди за съмнителни научни постижения, които ни разсмиват и карат да видим нещата от друг ъгъл.

Антрополог, който изпробва градска легенда, като създаде нож от замръзнали човешки изпражнения, и ентомолог, който откри, че паяците въздействат странно на учените, които изучават насекомите, са сред победителите през 2020 г.

Поради пандемията на коронавируса, 30-тата годишна церемония на Ig Nobel в четвъртък беше 75-минутна предварително записана вместо обичайното събитие на живо в Харвардския университет. Въпреки това тя успя да запази някои от традициите на събитието, включително истински лауреати на Нобелова награда да връчват Шнобелите.

"Това беше кошмар и ни отне месеци, но го направихме", казва Марк Абрахамс, редактор на списание "Annals of Improbable Research", основният спонсор на събитието.

Сред тазгодишните победители са и колекция от световни лидери, които мислят, че са по-умни от лекарите и учените, и екип от холандски и белгийски изследователи, които установяват защо дъвченето и други звуци, които хората издават, ни побъркват.

Ескимоският нож

Още в гимназията Метин Ерен бил очарован от историята на инуит в Канада (ескимос), който направил нож от собствените си екскременти. Историята е разказана и преразказана, но вярна ли е? Ерен и колегите му решили да разберат.

Ерен, асистент по антропология в държавния университет в Кент в Охайо и съдиректор на лабораторията за експериментална археология на университета, използва истински човешки изпражнения, замразени до минус 50 градуса по Целзий, и ги наточва до остър ръб. След това опитва да нареже месо с него.

"Ножовете от ако се провалиха ужасно", казва той в телефонно интервю. "Няма емпирична основа за тази фантастична история."

Изследването е малко грубо, но откроява важен момент: Има много истории, базирани на фалшиви или недоказани научно твърдения.

"Целта на това [изследване] беше да покаже, че доказателствата и проверката на фактите са жизненоважни", казва Ерен.

Ентомолозите са арахнофоби

Ричард Ветер печели Шнобел за своето изследване защо хората, които прекарват живота си в изучаване на насекоми, ги побиват тръпки от паяци.

Докладът му за ентомолозите арахнофоби излиза в списанието American Entomologist през 2013 г. Ветер, пенсиониран научен сътрудник и специалист по паяци, който е работил в отдела по ентомология в Университета на Калифорния в Ривърсайд, установил по време на работата си, че много любители на насекомите мразят паяците.

"Винаги ми се струваше смешно, че когато разговарях с ентомолози за паяци, те казваха нещо като "О, мразя паяците!", казва той в телефонно интервю.

Той открива, че много любители на насекомите са имали негативно преживяване с паяк, включително ухапвания и кошмари. Фактът, че паяците често са космати, бързи, безшумни и имат всичките тези зловещи очи, кара ентомолозите да откачат, казва той.

По-умни от лекарите и учените

Тазгодишният Шнобел за медицинско образование се споделя от група световни лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, британския премиер Борис Джонсън и руския президент Владимир Путин за отношението им към пандемията.

"Всички те са личности, които сметнаха, че тяхната преценка е по-добра от преценката на хората, които цял живот са изучавали това, и упорито настояваха [че са прави]", каза Абрахамс.

Абрахамс положил усилия световните лидери да приемат наградите си, но без успех. "За тях би било забавно да участват", казва той.

Шумовете, които другите издават

Дамиан Денис и колегите му спечелиха Шнобел в медицината, като пионер в нова психиатрична диагноза - мизофония, непоносимост към шумовете, които другите издават.

Денис, професор в Университета на Амстердам в Холандия и психиатър, който се специализира в пациенти с тревожност, компулсивни и импулсивни разстройства, е вдъхновен от бивш пациент, който толкова се вбесява от хора, които кихат, че иска да ги убие.

За да спазят традицията истински носители на Нобелова награда да връчват Шнобелите, организаторите прилагат малко видеомагия. Всеки победител получил инструкции как да сглоби собствената си награда. За да изглежда така, сякаш истинските нобелови лауреати ги връчват, те подават наградите извън екрана, а победителят посяга към екрана, за да приеме... сглобената от него.

Както обикновено, повечето победители приветстваха признанието, което идва с Шнобеловата награда.

Ерен присъствал на церемонията на наградите през 2003 г., когато бил студент в Харвард, така че е развълнуван, че най-накрая е спечелил Шнобел. "Честно казано, това е сбъдната мечта", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини